Оприлюднено звіт Нацради по виборам 2012

December 10, 2012

05.12.2012 Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила звіт про дотримання телерадіоорганізаціями визначеного законодавством порядку мовлення під час виборчої кампанії народних депутатів України 2012 року.

Відповідно до звіту за період з 30 серпня по 26 жовтня 2012 року було виявлено 44 телерадіоорганізації, що порушили виборче законодавство. Серед основних порушень ліцензіатів: порушення порядку оприлюднення даних опитування громадської думки; відсутність ідентифікації передвиборної агітації та політичної реклами;включення агітаційних матеріалів до інформаційних програм (випусків новин); участь представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в агітації. Зокрема, найбільшу кількість порушень зафіксовано у ТОВ «Чорноморська телерадіокомпанія» (м. Сімферополь, АР Крим) – 9, по 5 порушень виявлено у ТОВ «Телерадіокомпанія «Неаполь» (м. Сімферополь, АР Крим) та ТОВ Незалежна телерадіокомпанія «Ірта» (м. Луганськ).

За інформацією сайту Національної ради з питань телебачення та радіомовлення після обговорення результатів звіту “відповідному підрозділу було доручено підготувати необхідні матеріали для призначення перевірок усіх 44 компаній”, хоча заступник голови Нацради Лариса Мудрак пропонувала призначити перевірку лише тим 13 ТРО, які порушили виборче законодавство більше двох разів.

Нагадаємо, що хоча Нацрада відповідно до статті 12 Закону України «Про вибори народних депутатів України» не входить до переліку суб’єктів виборчого процесу, однак здійснює контроль за дотриманням та забезпеченням виконання вимог законодавства про вибори телерадіоорганізаціями і провайдерами програмної послуги, що носить відсильний характер і прямо не вказує на порядок мовлення телерадіоорганізацій під час виборів, але визначає, що особливості діяльності телерадіоорганізацій під час виборчого процесу регулюються законодавством про вибори. (статті 70, 50 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»).