Освітня політика та реформа: ВУР провів нову лекцію

December 11, 2017

Якою має бути освітня політика країни та які реформи допоможуть змінити якість освіти на краще – про це йшлося на сьогоднішній лекції для учасників шостого набору Відкритого Університету Реформ. Її провела Інна Совсун, віце-президент KSE, екс-заступник міністра освіти.

На початку експерт окреслила проблеми та виклики шкільної освіти. Так, навчання дітей у сільській місцевості наразі обходиться у 6 разів дорожче, ніж у великих містах. При цьому оптимальна кількість дітей у класі досі не визначена. Проблеми шкільної освіти не вирішити домашнім навчанням – у більшості, батьки не забирають своїх дітей зі шкіл.

Інна Совсун вказала, що 80% випускників шкіл вступають до університетів – тому ринок праці у нас перенасичений фахівцями з вищою освітою і деформований. Вона також розповіла про ситуацію з фінансуванням освіти.

«Грошей на цю сферу не вистачає, хоча видатки постійно зростають. Порівняно із розвиненими країнами, Україна витрачає на освіту близько 6% ВВП – це досить високий показник. Однак розподілені видатки вкрай непропорційно: вища освіта забирає 30% фінансування, в той час як у розвинених країнах – 20%», – пояснила експерт

Негативно на рівень освіти впливає і підхід викладачів. Багато з них досі вважає студентів дітьми і прагнуть робити вибір замість них. Така точка зору є неправильною.

За словами лекторки, освіта важлива для розвитку країни. Адже дослідження показують, що саме люди з нижчим рівнем освіти у 2016 році голосували за Brexit та Дональда Трампа.

Також під час лекції розглядали результати досліджень щодо кількості дитсадків, шкіл, університетів, студентів, оцінки якості знань, динаміки різних процесів у ВНЗ.