Парламент не наважився звільнити 700 суддів Януковича

September 8, 2016

Сьогодні Верховна Рада проігнорувала вимоги Руху ЧЕСНО та провалила надзвичайно важливе рішення щодо визначення долі понад 700 суддів Януковича, які чекають на довічне призначення на посади.

Рух ЧЕСНО вранці провів акцію під стінами Парламенту, закликаючи депутатів не ігнорувати це питання та нарешті звільнити суддів-п’ятирічок, які вже роками не працюють та коштують країні по 250 000 гривень у день. Ці 700 суддів призначалися у часи Януковича, коли судова система була просякнута корупцією, не проходили чесних і прозорих конкурсів та перевірок на доброчесність.

Попри те, що питання про обрання суддів сьогодні стояло у порядку денному Верховної Ради України, спікер не виніс його на голосування. Натомість народні депутати провели так зване «псевдоочищення» судової системи, проголосувавши за звільнення суддів, що досягли пенсійного віку, а також тих, що добровільно подали у відставку. Останнім часом ми бачимо, що судді масово йдуть у відставку, що дозволяє їм, по-перше, отримати довічне грошове утримання у розмірі 80% від суддівського окладу, а по-друге – уникнути прискіпливого аналізу своїх статків у рамках кваліфікаційного оцінювання, яке їх чекає за новим законом. Водночас, Рада звільнила 12 суддів, які зараз незаконно здійснюють так зване правосуддя в ДНР та ЛНР.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич заявив у Верховній Раді про те, що звільнення суддів, які добровільно подають у відставку, і є очищенням системи. Однак ЧЕСНО наголошує, що звільнення суддів, що самі добровільно йдуть у відставку – не є реальним очищення суддівських лав, якого вимагає громадськість. Адже недоброчесні судді досі залишаються на своїх посадах, тоді як Верховна Рада відверто саботує вирішення питання про професійну долю 700 суддів Януковича, прикриваючись псевдоочищенням.

Вже близько 2 років парламентарі саботують розгляд постанов про обрання суддів-п’ятирічок. Доки народні депутати повернуться до розгляду цього питання наступного пленарного тижня 19-23 вересня, українці заплатять непрацюючим суддям ще 2,5 млн грн. Боротьба не закінчується: Рух ЧЕСНО вимагатиме від Парламенту не змарнувати свій останній шанс очистити суддівські лави, звільнивши суддів Януковича.