Парламент схвалив посилення повноважень Нацради

November 3, 2016

На пленарному засіданні 1 листопада Верховна Рада України прийняла Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною Радою) (проект № 4815, н.д. Шверк Г.А., Артеменко А.В., Севрюков В.В., Тетерук А.А. та ін.). Законопроект спрямований на підвищення ефективності діяльності Нацради у сфері контролю за дотриманням законодавства про телебачення і радіомовлення.

Нагадуємо, що серед найважливіших змін, передбачених цим документом, такі:

  • Нацрада зможе накладати штрафи самостійно без погодження із Кабінетом Міністрів;
  • санкція «подання до суду справи про анулювання ліцензії на мовлення» змінена на «анулювання ліцензії на підставі рішення суду за позовом Національної ради»;
  • розміри штрафів будуть визначені у Законі України «Про телебачення і радіомовлення» та розраховуються у відсотковому співвідношенні до розміру ліцензійного збору (5, 10 та 25 % від нього, залежно від правопорушення);
  • за низку визначених правопорушень Нацрада зможе накладати на телеорганізації (провайдери програмних послуг) штрафи без попереднього оголошення їм попередження.

Таблиця

 

 

Також законопроект пропонує зміну порядку інформування телеорганізацій та провайдерів про накладення санкцій. Так, документом передбачено, що Нацрада повідомляє ліцензіата про прийняте щодо нього рішення шляхом оприлюднення відповідного повідомлення про прийняте рішення на офіційному веб-сайті Національної ради та надсилає ліцензіату копію відповідного рішення протягом трьох робочих днів з дня його прийняття.

Закон набуде чинності наступного дня після оприлюднення.

Картка прийнятого законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=59409