Парламент ухвалив в першому роздержавлення ЗМІ

September 20, 2013

Дев’ятнадцятого вересня 2013 року Верховна Рада України розглянула та прийняла за основу оновлений проект Закону України “Про реформування державних та комунальних засобів масової інформації (законопроект №2600;  н.д. Юрій Мірошниченко, Олександр Абдуллін, Микола Баграєв, Олена Бондаренко, Микола Княжицький, Степан Курпіль, Рустам Раупов, Микола Томенко). За це проголосували 333 народні депутати.

Консолідований проект було внесено на заміну до парламенту як наслідок квітневого рішення Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформації. 

Ухвалений в першому читанні проект закону передбачає проведення роздержавлення комунальних та державних друкованих ЗМІ у два етапи. На першому етапі (добровільному) здійснюватиметься реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій згідно з переліком, складеним Кабінетом Міністрів України та Держкомтелерадіо. На другому етапі відбудеться реформування друкованих ЗМІ, які не були реформовані на першому етапі (обов’язкове роздержавлення).

Як зазначив Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, якщо 1 січня 2014 року закон набуде чинності, то до 1 січня 2015 буде проведена добровільна процедура роздержавлення, а з 2015 року до 2017 року – обов’язкова.

Реформування ЗМІ здійснюватиметься одним зі 4 способів, 3 з яких передбачають вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників друкованого засобу масової інформації та редакції:

1) з переданням всіх прав іншим співзасновникам у разі відсутності державного (комунального) майна у майні редакції а за відсутності – ліквідацією;

2) з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення та тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації;

3) з приватизацією майна редакції, що перебуває у державній чи комунальній власності— у разі, коли трудовий колектив не буде брати участь в реформуванні;

або шляхом перетворення друкованих засобів масової інформації, заснованих центральними органами виконавчої влади, в офіційні друковані видання.

Рішення про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції прийматиметься їх засновниками за участю трудового колективу, який має пріоритетне право у визначенні способу реформування.

Протягом трьох років з моменту реформування за кошти державного чи місцевих бюджетів може надаватиметься підтримка реформованим ЗМІ місцевої форми розповсюдження.

Проект закону був переданий для скороченої підготовки до другого читання, тобто строк внесення поправок та пропозицій до законопроекту становитиме лише 7 днів з дня ухвалення, після чого проект буде внесений на розгляд сесійної зали.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=46245