Парламент ухвалив закон про електронні петиції

July 3, 2015

Верховна Рада 2 липня 2015 року проголосувала за прийняття в цілому Закону «Про внесення змін до Закону України “Про звернення громадян” щодо електронного звернення та електронної петиції (проект № 2299, Президент України).

Новий закон, розроблений за участі експертів РПР та Центру розвитку інновацій (Києво-Могилянська академія) встановлює регулювання особливої форми колективного звернення громадян – електронної петиції, яка може подаватись до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України та органів місцевого самоврядування через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції.

Електронні петиції мають розглядатись вищими державними органами невідкладно (але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок розгляду), за умови, що таку петицію за 3 місяці підтримали понад 25000 громадян. У випадку, якщо кількості підписів не вистачило, петиції розглядаються за правилами звичайного колективного звернення.

Водночас, вимоги щодо кількості підписів громадян на підтримку електронної петиції до органу місцевого самоврядування та строку збору підписів, мають бути визначені у відповідних статутах територіальних громад. До того часу, перехідними положеннями закону визначаються тимчасові правила, де встановлено загальний строк у 3 місяці, а кількість необхідних підписів залежить від чисельності населення.  

Крім цього, новий закон розширює можливості для подання звичайних звернень, зокрема, письмове звернення відтепер може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення). При цьому, застосування електронного цифрового підпису не вимагається.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55812