Рада ухвалила законопроект про обмеження ввезення друкованої продукції антиукраїнського змісту

December 9, 2016

На пленарному засіданні 8 грудня Верховна Рада України ухвалила урядовий законопроект № 5114 «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту». Відповідне рішення підтримало 237 депутатів.

Законопроект вносить зміни до низки законів України в частині обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції, яка має антиукраїнський зміст.

Документом передбачене запровадження дозвільної процедури ввезення до України видавничої продукції у кількості понад 10 примірників, що має походження або виготовлена та/ або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України.

Питання віднесення видавничої продукції до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України, вирішуватиме спеціально створений орган – експертна рада центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері (наразі – Держкомтелерадіо).

Передбачено, що така експертна рада буде формуватися з представників органів державної влади, галузевих асоціацій, спілок, громадського експертного середовища, видавців, провідних діячів культури, мистецтва, науки і освіти, соціальних психологів, медіаекспертів та інших фахівців інформаційної сфери

Критерії оцінки видавничої продукції, яка дозволена до розповсюдження на території України, мають бути розроблені та затверджені окремо Держкомтелерадіо.

Видання або надання відмови у виданні дозволу на ввезення видавничої продукції, що походить з держави-агресора, тимчасово окупованої території України, здійснюватиметься безоплатно протягом 10 календарних днів з дня надходження заяви та документів, необхідних для його видання.

Держкомтелерадіо додатково має вести реєстр дозволеної видавничої продукції держави-агресора і розміщувати його на своєму офіційному веб-сайті та єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

За розповсюдження на території України видавничої продукції, що має походження (виготовлена) та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, без наявності відповідного дозволу, будуть накладатися штрафи у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (зараз – 14 500 грн.) за кожен випадок такого розповсюдження, вчиненого вперше, та у розмірі 50 мінімальних заробітних плат (зараз – 72 500 грн.) за кожен наступний випадок такого розповсюдження.

Зміни, передбачені цим законом, набирають чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Наразі документ готується на підпис Президенту України.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60012