Парламентські слухання

September 7, 2009

Другого вересня 2009 року до Верховної Ради України було внесено проект Постанови Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Про стан свободи слова у регіональних засобах масової інформації» (проект №5086, н. д. Ганна Герман, фракція Партії регіонів, н. д. Микола Томенко, фракція БЮТ).

Слухання пропронується провести 14 жовтня 2009 року. До 1 жовтня 2009 року Держкомтелерадіо має подати до Верховної Ради України необхідні інформаційно-аналітичні матеріали щодо питань парламентських слухань та відповідні пропозиції до рекомендацій Парламентських слухань, а Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації має здійснити необхідні заходи щодо організаційного забезпечення парламентських слухань та внести пропозиції до рекомендацій парламентських слухань.

Пропонуючи тему парламентських слухань «Про стан свободи слова у регіональних ЗМІ», автори прагнуть «привернути увагу влади, громадськості, журналістської спільноти до викликів і небезпек, якими ятрить потужний і гостропроблемний сектор так званих регіональних мас-медіа». Так, на думку авторів, контент теле- та радіопередач, газетних публікацій дає підстави стверджувати, що в наших реаліях навіть недержавний регіональний медіа-ресурс де-факто не став незалежним. Він не керується ринковими законами попиту-пропозиції на інформаційну продукцію, а нерідко слугує власникам як інструмент маніпуляцій і досягнення певних політичних цілей. З наближенням президентських виборів проблеми, що виникли в сфері регіональних ЗМІ лише посилюватимуться, – висловлюють своє побоювання ініціатори слухань.