Парламентські слухання

November 11, 2009
Другого листопада до Верховної Ради України було внесено на заміну проект Постанови Верховної Ради “Про стан свободи слова у регіональних засобах масової інформації” (проект № 5086, н.д. Гання Герман, фракція Партії регіонів, н.д. Микола Томенко, фракція БЮТ).

Автори проекту пропонують провести парламентські слухання 2 грудня 2009 року. Мета – “привернути увагу влади, громадськості, журналістської спільноти до викликів і небезпек, якими ятрить потужний і гостропроблемний сектор регіональних мас-медіа – тисяч районних, міських, обласних газет, сотні телерадіоорганізацій, які за накладами, охопленням аудиторій є надзвичайно дієвим інструментом інформаційного впливу.  В умовах кризи реігональні ЗМІ стали інструментом маніпуляцій і досягнення певних політичних цілей. Також залишається проблема роздержавлення державних та комунальних ЗМІ”.

Особливо складною, на думку авторів, залишається ситуація щодо діяльності таких ЗМІ під час виборів, що пертворює їх на дієвий інструмент виборного адмінресурсу.

Тому автори наголошують, що зазначені ризики зобов’язують парламент виокремити питання про стан свободи слова у регіональних ЗМІ як невідкладне та розглянути його в режимі парламентських слухань за участю громадськості, експертів, журналістів, менеджерів регіональних ЗМІ.