ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо захисту свободи слова

January 26, 2017

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію щодо нападів на журналістів та свободу слова в Європі, у якій закликає Росію припинити переслідування українських журналістів та поважати свободу слова в окупованому Криму.

Відповідно до резолюції, Асамблея закликає російську владу звільнити кореспондента агенції “Укрінформ” Романа Сущенка, якого затримали у Москві ще у вересні за звинуваченням у шпигунстві. Також Росію закликають скасувати кримінальну відповідальність за “сепаратизм” для журналістів, які у своїх матеріалах повідомляють про незаконну окупацію та анексію Криму, не визнаючи його частиною Росії та зняти відповідні звинувачення у “сепаратизмі”, висунуті українським журналістам Анні Андрієвській, Наталі Кокоріній та Миколі Семені.

Також у документі йдеться про стан свободи слова у Криму та на тимчасово непідконтрольних Україні територіях сходу країни, який викликає занепокоєння у ПАРЄ. Відповідальність за дотримання прав журналістів у цих регіонах організація покладає на Росію. Асамблея закликає РФ “поважати право на свободу вираження та інформації у медіа”  на території Криму, а також “вжити свій вплив на озброєні групи на сході України, аби журналісти могли безпечно працювати у цих регіонах”.  

Представники Асамблеї також вкотре закликали звільнити українського режисера Олега Сєнцова, якого затримали на території Криму та засудили до 20-річного ув’язнення у Якутську, на території Росії. У документі відзначається, що Олег Сєнцов має бути переданий українським правоохоронним органам.

У резолюції є ряд закликів і до України. Асамблея звернулася до українських правоохоронців із закликом розслідувати убивство журналіста Павла Шеремета. Також потребують розслідування досі не розкриті справи про вбивство журналістів Георгія Гонгадзе та Василя Климентьєва.

Водночас, ПАРЄ відзначила зусилля України у побудові суспільного мовлення і наголосила на важливості продовження цієї реформи без затримок.

Окрім цього, у резолюції йдеться про стан свободи слова в Туреччині, Азербайджані, Угорщині та ряді інших країн.