Перехоплення телекомунікацій

September 7, 2010
Другого вересня 2010 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України “Про внесення змін до частини четвертої статті 39 Закону України “Про телекомунікації” (законопроект №7023-1; н.д. Юрій Кармазін, фракція НУНС; щодо встановлення на телекомунікаційних мережах технічних засобів для перехоплення комунікацій і оплати цього уповноваженими органами)”.

Автор пропонує встановити режим, за яким обов’язок встановлення на обладнанні операторів телекомунікацій, які експлуатують телекомунікаційні мережі, і провайдерів телекомунікацій, які з використанням свого обладнання надають телекомунікаційні послуги, технічних засобів уповноважених органів, необхідних цим органам для здійснення оперативно-розшукових заходів, і забезпечення функціонування таких технічних засобів відбувається виключно на підставі постанови суду, належним чином завірену копію якої операторам і провайдерам передає представник уповноваженого органу у визначеному законом порядку.

Також провайдери та оператори у межах своїх повноважень мають сприяти проведенню оперативно-розшукових заходів та недопущенню розголошення організаційних і тактичних прийомів їх проведення, з обов’язковим забезпеченням захисту зазначених технічних засобів від несанкціонованого доступу.

Розмір та порядок сплати операторам та провайдерам телекомунікацій коштів за оренду їхнього обладнання та приміщень для розміщення технічних засобів уповноважених органів, а так само виплату компенсацій витрат на розміщення, обслуговування та охорону цих технічних засобів, встановлює Кабінет Міністрів України.

Зауважимо, що зазначений проект є альтернативним, адже у липні 2010 року н.д. Олександр Скибінецький, фракція БЮТ та н.д. Юрій Самойленко, фракція Партії Регіонів зареєстрували законопроект, за яким оператори і провайдери телекомунікацій мають встановлювати таке обладнання за власний рахунок.