Перша справа, ініційована Незалежною медійною радою

April 5, 2016

logo.png IMC

ПРЕС-РЕЛІЗ

Перша справа, ініційована Незалежною медійною радою: Українські ЗМІ вдалися до дискримінації та ксенофобії, висвітлюючи тему біженців у Яготині

Незалежна медійна рада за власною ініціативою вивчала етичність та правомірність висвітлення українськими ЗМІ теми біженців і шукачів притулку. Причиною розгляду такої тематики стало висвітлення низкою українських медіа діяльності пункту тимчасового розміщення біженців  у місті Яготин Київської області протягом лютого-березня 2016 року. 

 

Вчора, 4 квітня, Незалежна медійна рада одностайно затвердила висновок у першій справі, розгляд якої ініціювали члени ради самостійно. Справа стосувалася матеріалів, що транслювалися більшістю національних телеканалів з найбільшою аудиторією і в яких переважно в негативному світлі подавалася інформація про ставлення місцевих жителів до відкриття притулку. Також характерним для більшості сюжетів було викривлення термінології, створення біженцям іміджу неблагополучних осіб, які лише завдають шкоди й несуть хвороби, та поширення подібних негативних стереотипів.

Члени Незалежної медійної ради дійшли висновку, що більшість українських медіа, що висвітлювали цю тему, припустилися порушень міжнародних та національних правових норм щодо недопустимості дискримінації та поширення мови ненависті, а також суттєвих порушень відповідних професійних та етичних стандартів. 

 

Такі висновки, з-поміж іншого, базуються на результатах моніторингу висвітлення інформації про біженців за авторством Сергія Лефтера «Залякати сирійськими біженцями. Майстер-клас українських ЗМІ», який було опубліковано на порталі «Детектор Медіа» (за період  з кінця лютого – початок березня 2016 року).

Незалежна медійна рада суворо засуджує такі практики в українських медіа і сподівається на те, що українські журналісти у майбутньому утримуватимуться від дискримінації, поширення ксенофобії та мови ненависті, а натомість стануть провідником толерантності та гуманізму і таким чином сприятимуть віднайденню не тільки ефективних, але і моральних вирішень для таких викликів сучасності як конфлікти та міграційна криза. 

З повним текстом рішення можна ознайомитися за посиланням 04-04-IMC_Refugees.