Перший лекційний день ВУР: експерти розповіли про антикорупційні реформи

March 13, 2017

Навчання у Відкритому університеті реформ стартувало. Перший лекційний день був присвячений антикорупційній реформі та основним проблемам у цій сфері. Про це ВУРівцям розповіли Ярослав Юрчишин, співголова Ради РПР, Вадим Міський, керівник відділу адвокації Реанімаційного пакету реформ, та Антон Марчук, аналітик ГО “Антикорупційний штаб” і випускник ВУР 2.0.

На початку Ярослав Юрчишин окреслив головні проблеми та особливості боротьби з корупцією в Україні.

“Найбільша проблема України – це безкарність. Якщо ви візьмете нову систему держзакупівель, вона класно показала, де відбуваються махінації, однак притягнути когось до відповідальності неможливо, бо погано працює правоохоронна система, а ще важче працюють суди. У цьому і проблема подолання топ-корупції: немає історій успіху, тож люди часто втрачають мотивацію для боротьби”, – відзначив він.

За словами експерта, викоренити корупцію швидко – неможливо. Адже має бути змагання у суді, а не просто призначення винних. Проте це має бути процес, а не спроби затягнути суд або уникнути його. У будь-якому разі, антикорупційні реформи – це тривалий процес, який лектор порівняв з марафоном.

“Наприклад, ухвалений у 2014 році закон “Про запобігання корупції” став рішенням, яке принесло наслідок у вигляді розкриття декларацій у 2016 році. А вплив на життя суспільства буде лише тоді, коли судді винесуть вироки за незаконне збагачення, а у бюджет будуть повернуті кошти. В Румунії така ланцюгова реакція після запровадження антикорупційних норм зайняла 10 років, причому вони мали значний каталізатор – набуття членства в ЄС”, – розповів Ярослав Юрчишин.

Вадим Міський розповів про роботу Реанімаційного Пакету Реформ не лише у подоланні корупції, а й у інших важливих сферах.

“РПР налічує більше 300 експертів, 80 організацій, маю розвинену організаційну структуру. За 3 роки ми ухвалили понад 90 законів, які були розроблені або підтримані нами. РПР сприяла створенню НАБУ, САП, НАЗК, Prozorro, запуску е-декларацій, децентралізаційних процесів, створенню суспільного мовлення – і це далеко не весь список”, – зазначив він.

Експерт додав, що випускники ВУРу можуть стати частиною цієї потужної коаліції. Він розповів про правила адвокації, які допомагають громадським організаціям впроваджувати реформи.

“Найперше – побудуйте партнерство. Далі – знайдіть союзників у владі. Після цього запропонуйте конкретний проект рішення. Наступний крок – тисніть креативно та безперервно. І беріть на себе публічні зобов’язання щодо реформ”, – порадив Вадим Міський.

Завершився лекційний день виступом Антона Марчука. Він розповів про аналітичні кейси з розслідування корупції та те, як йому вдалося потрапити до списку молодих активістів “Forbes under 30”.

“Державні органи дуже бояться, коли їх критикують. Тому у них викликає страх публічний резонанс щодо їхніх дій. По суті, антикорупційна боротьба – це війна, яку ми ведемо в тилу, доки інші захищають нас на фронті. Гарний приклад такої роботи – Румунія. Там за останній рік відкрили більше 1000 проваджень, 90% з яких закінчилися на користь суспільства”, – розповів експерт.