Під тиском громадськості ВРП не призначила суддів Майдану

September 5, 2017

5 вересня на черговому засіданні Вища рада правосуддя відмовила у внесенні подання Президенту про безстрокове призначення сумнозвісних суддів Майдану Віктора Кицюка та Олександра Білика. Це означає, що їхня суддівська кар’єра завершилась, а судова система очистилась від ще двох служителів Феміди з сумнівною репутацією.

Таке рішення Вища рада правосуддя прийняла після акції представників Кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд!, ініційованої ЦЕДЕМ, Реанімаційного Пакету Реформ, Автомайдану та Фундації DeJuRe, під час якої активісти вимагали не призначати суддів Майдану.

За словами активіста Автомайдану Романа Маселка те, що вчинили ці судді, тягне на позбавлення волі строком від 5 до 8 років, а не на безстрокове призначення на посаді судді. “Вся країна чекала коли їх притягнуть до відповідальності, але замість цього вони не тільки не покарані, але й рекомендовані на безстрокове призначення. Якщо таких суддів як Кицюк почнуть повертати, це означатиме, що все даремно.” наголосив Роман Маселко під час акції.

Юрист Кампанії ЧЕСНО.Фільтруй Суд! Галина Чижик перед початком засідання Вищої ради правосуддя заявила: “Те, що такі судді як Кицюк та Білик залишаються на посадах це ганьба для українського правосуддя. Відповідальність за це несе Вища Рада Правосуддя. Це свідчення її низької ефективності. В них була безліч можливостей щось зробити. Сьогодні в них є ще один шанс показати, що вони орієнтовані на очищення влади”.

Після акції представники громадськості приєдналися до самого засідання Вищої ради правосуддя, на яке сумнозвісні Кицюк та Білик не з’явились. Нагадавши вже на засіданні членам ВРП про неприпустимість призначення цих суддів на безстроковий термін, активісти домоглися свого Вища рада правосуддя прийняла рішення про відмову у поданні Президенту на призначення Кицюка та Білика на посади безстроково.

Як відомо, Віктор Кицюк позбавляв прав учасників поїздки до Межигір’я у грудні 2013 року. У березні 2015 року щодо судді Печерського районного суду міста Києва Віктора Кицюка в межах кримінального провадження, у якому він обвинувачується у винесенні завідомо неправомірного рішення, був застосований запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Попри це тоді ще Вища рада юстиції так і не розглянула питання про звільнення скандально відомого судді. Натомість, його колегу Оксану Царевич, яка у парі з Кицюком позбавляла прав Майданівців, Верховна Рада звільнила за порушення присяги ще восени 2016 року.

Колега Кицюка суддя Голосіївського районного суду міста Києва Олександр Білик, за інформацією активіста Автомайдану Романа Маселка, позбавив прав на керування автомобілем під час Майдану 9 осіб, серед яких були і активісти, і звичайні люди.

Вже 14 вересня Вища рада правосуддя розпочне розгляд матеріалів щодо кандидатів у Верховний Суд. Нагадаємо, Вища кваліфікаційна комісія суддів передала до Вищої ради правосуддя матеріали 120 переможців конкурсу, серед яких 30 кандидатів із негативними висновками Громадської ради доброчесності. Серед цієї недоброчесної тридцятки є у тому числі судді Майдану, які забороняли мірні зібрання під час Революцїї Гідності, виносили політично вмотивовані рішення, грубо порушували Європейську конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод та протидіяли очищенню судової влади, сприяли збереженню кругової поруки та безкарності суддів. Сьогоднішнє непризначення Кицюка та Білика вселяє надію на очищення на рівні ВРП списку 120-ти переможців конкурсу від недоброчесних та унеможливлення їхнього призначення суддями Верховного Суду.