Підтримка мови

September 22, 2008
   Двадцять другого вересня 2008 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про забезпечення державної підтримки заходів з розвитку та популяризації мови та україномовної друкованої продукції»(законопроект № 3201, н.д. Антон Яценко, фракція БЮТ).
   Законопроектом передбачається, що протягом 2009 – 2020 років з державного бюджету України має виділятися щорічна державна підтримка заходів з розвитку та популяризації української мови та україномовної друкованої продукції. До таких відноситься: створення та забезпечення роботи спеціальних курсів, гуртків і семінарів з вивчення української мови, розширення видання пам’яток української писемності; створення довідників, словників різного типу, підготовку і видання академічних зібрань творів класиків української літератури та українського фольклору; підготовку науково-довідкових видань з української мови; організацію регулярних науково-популярних радіо- і телепередач та публікацій про українську мову в засобах масової інформаціїта ін.
   Також пропонується продовжити термін дії митних пільг на товари, які  не виробляються  в  Україні  і  ввозяться на митну територію України для використання у видавничій діяльності та діяльності з виготовлення книжкової продукції до 2020 року за умови, якщо продукція, що виготовляється є україномовною (не менше ніж 50% української мови).