Плани Верховної Ради

May 26, 2010
Другого червня 2010 року Верховна Рада України планує розглянути два законопроекти зі сфери телебачення та радіомовлення.

Першим із них є проект Закону України «Про зміни до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (законопроект № 2445, н. д. Андрій Шевченко, фракція БЮТ; щодо Національних теле- та радіокомпаній України). Цей законопроект визначає правову базу діяльності НТКУ та НРКУ, а також порядок формування і повноваження їх керівних органів. Законодавче урегулювання відповідних питань є дуже важливим, зважаючи на рішення Конституційного Суду України № 21-рп/2009 від 15.09.2009 р. Цим рішенням було визнано неконституційним положення Закону України «Про телебачення і радіомовлення», які регламентують порядок призначення та звільнення керівників НТКУ та НРКУ.

Народні депутати також планують розглянути проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (законопроект № 4510, н.д. Олена Кондратюк, Микола Баграєв, фракція БЮТ; щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами). Цим законопроектом передбачається заборона трансляції програм та передач з інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами), умови яких передбачають оплатне набуття особою статусу її учасника та/або у яких телеглядачам і радіослухачам з метою отримання виграшу пропонують звернутися до телерадіоорганізації у спосіб, що передбачає стягнення коштів за з’єднання та/або телефонну розмову. Проект також передбачає особливі умови трансляції таких передач на каналах з обмеженим доступом, а також визначає види програм, на трансляцію яких не буде поширюватися заборона.