Податок на політичну рекламу

October 24, 2009
Двадцятого жовтня 2009 року до Верховної Ради України було внесено Проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо податку на політичну рекламу” (законопроект №5248, н.д. Іван Заєць, н.д. Юрій Костенко, н.д.Ярослав Джорджик, фракція блоку НУНС).

Депутати пропонують доповнити закон про рекламу визначенням політичної реклами як інформації будь-якого виду, розповсюдженої за допомогою рекламних засобів, яка містить відомості про дії посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, які очолюють політичну партію (блок політичних партій), всеукраїнську громадську організацію або входять до керівних органів партії (блоку політичних партій), всеукраїнської громадської організації, народних депутатів України, осіб, прізвищами яких названі блоки політичних партій, політичні партії (блоки), а також інша інформацію, розповсюджена за допомогою рекламних засобів, яка містить прізвище, ім’я, по батькові вищевказаних осіб, власні назви політичних партій (блоків політичних партій), заклики голосувати за таких осіб, політичні партії (блоки політичних партій).

До такої реклами не відноситиметься інформація, поширена відповідно до законів України про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

Також депутати визначають, що така реклама може поширюватися будь-якою особою, за умови, що інформація про неї буде відображатися при розміщенні такої реклами.

За разове поширення політичної реклами автори пропонують встановити податок розміром 2% вартості послуг за розміщення одноразової реклами та 5% за розміщення реклами на тривалий час.

Адреса проекту: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=36352