Політична реформа та менеджмент проектів: ВУР 6.0 провів заключну лекційну суботу

December 19, 2017

Шостий набір Відкритого Університету Реформ прямує до фінішу. 16 грудня ВУР провів останню лекційну субботу. Вже традиційно вона була присвячена кільком темам. Цього разу йшлося про політичні ідеології, виборчі системи та створення власних проектів.

Спочатку разом із Віктором Тараном, головою Центру політичних студій та аналітики «Ейдос», членом Ради РПР, ВУРівці досліджували політичні ідеології та види маніпуляцій.

Так, ідеологія – це раціональна система цінностей, яка дає можливість будувати державу. Кожна ідеологія передбачає певні механізми зміни політики. Відповідно, метою будь-якої політичної сили є прихід до влади і перебудова державних інституцій відповідно до своєї ідеології.

За словами Віктора Тарана, при цьому українські партії вдаються до двох маніпуляцій: популізму (обіцянки простих рішень для складних проблем) та демагогії (свідомого перекручування фактів з метою приходу до влади). Останню у нас помилково називають популізмом.

Далі експерт розповів про механізм фінансування партій. Його завдання – виховувати несприйняття політичної корупції.

«Якщо раніше звітність партії обмежувалася сторінкою в «Голосі України», то зараз надається більше 200 сторінок детальної інформації – і громадяни все бачать. Однак не можна фінансувати лише парламентські партії, цей механізм має стимулювати політичну конкуренцію», – підкреслив Віктор Таран.

Другим спікером виступив Євген Радченко, головний експерт РПР з питань виборчого законодавства. Він роз’яснив ВУРівцям що таке виборчі системи, чому потрібна й у чому полягає виборча реформа. 

«Немає поганих політичних систем, просто для різних країн потрібні різні формати виборів. Наприклад, «закриті списки» підходять для дуже обмеженого кола країн: «монокраїн», де немає серйозних дискусій щодо таких питань як релігія, мова тощо; маленьких країн; країн, які знаходяться в стані перманентної війни», – вказав він.

За словами Євгена Радченка, у нашій країні виборча система є неадекватною умовам у країні. При цьому успішні реформи неможливі без зміни виборчої системи. Адже подолати політичну корупцію можна лише «згори» – змінами на найвищому рівні.

Після політики ВУРівці перейшли до ключової для громадських активістів теми – як створити успішний проект. Свої поради слухачам дав Іван Примаченко, співзасновник Платформи онлайн-курсів Prometheus

«Усі стикаються з помилками, тому наперед з’ясувати, чи запрацює ідея – практично неможливо. Єдиний спосіб навчитися їздити на велосипеді – їздити на велосипеді . Але щоб зробити проект максимально життєздатним, слід послідовно пройти етапи планування, тестування та реалізації», – вказав він.

За словами Івана Примаченка, великою проблемою ініціативних людей є відсутність спілкування з людьми, які вже почали щось робити у цій сфері. Також людина часто бачить те, що хоче, а не те, що є насправді. Таке викривлення реальності стає перепоною для створення вдалого проекту.

Завершився цей день неформальною дискусією про те, для чого потрібен Відкритий Університет Реформ і яку роль він відіграє.