Повноваження членів Нацради за квотою Верховної Ради припинено

May 8, 2014

Сьогодні набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” щодо дострокового припинення повноважень членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» від 17.04.2014 № 1222-VII.

Нормативний акт передбачає можливість дострокового звільнення члена Національної ради за ініціативою Президента чи Верховної Ради України (залежно від того, за чиєю квотою, особу було призначено) у разі незадовільної оцінки його діяльності за результатами розгляду річного звіту Нацради. Раніше, Верховна Рада та Президент України не мали повноважень на звільнення окремих членів Національної ради і могли висловити недовіру лише всьому складу регуляторного органу.

У перехідних положеннях Закону зазначається, що  повноваження членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, призначених Верховною Радою України, яким висловлено недовіру 28 лютого 2014 року припиняються. Це, зокрема, стосується Євгена Баранова (який зараз перебуває у розшуку), Вікторії Георгієвської,  Ірини Опілат і Миколи Фартушного. Таким чином, до призначення нових членів Національна рада офіційно не матиме кворуму і не зможе приймати рішення.

Водночас, Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації оприлюднив оголошення про прийом пропозицій від кандидатур на посаду члена Нацради. Пропозиції приймаються протягом 10 днів з дня публікації. Детальніше про вимоги до кандидатів можна ознайомитися на сайті комітету: http://komsvobslova.rada.gov.ua/komsvobslova/control/uk/publish/article?art_id=50046&cat_id=44734