Права журналістам

September 23, 2008
   Двадцять третього вересня 2008 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (законопроект № 2644; н.д. Олександр Фельдман(фракція БЮТ); щодо прав журналістів на збір інформації та збереження в таємниці їїджерела)
   Законопроектом передбачається доповнити закони про інформацію, про пресу та про телебачення та радіомовлення нормою, якою встановлюється, що журналіст не має право розкривати дані про особу, яка надала інформацію, якщо така особа не дала на це згоди, за винятком коли нерозкриття цих даних створює загрозу спричинення значної шкоди здоров’ю або смерті людини. Також, в зазначені закони планується додати норму, якою журналісту дозволяється бути присутнім на будь-якому відкритому судовому засіданні та використовувати під час судового розгляду портативні аудіо- та відеотехнічні пристрої”.
   У пояснювальній записці пан Олександр говорить про те, що не зважаючи на існуючі дозволи, про які ми згадаємо згодом, «журналістам зазвичай важко потрапити до зали судового засідання, не кажучи вже про можливість скористуватися портативними аудіо- та відеотехнічними приладами під час судового розгляду». Тому, на думку автора «конче необхідна пряма вказівка закону на те, що будь-які особи мають право бути присутніми під час відкритого судового розгляду».