Представниця ОБСЄ закликала українську владу не ставити під загрозу свободу слова

August 12, 2014

Представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович закликала членів Верховної Ради відмовитись від положень законопроекту, які несуть небезпеку для свободи слова та плюралізму і суперечать зобов’язанням перед ОБСЄ зі свободи вираження та свободи слова. Про це вона написала у листі до спікера українського парламенту Олександра Турчинова.

“Я повністю розумію стурбованість уряду України, з приводу національної безпеки, у зв’язку з триваючим конфліктом, але це не повинно виправдовувати непропорційне обмеження свободи вираження думок і свободи засобів масової інформації”, – сказала Міятович. – “Ці заходи, передбачені законопроектом, є явним порушенням міжнародних стандартів і, таким чином, безпосередньо обмежують вільний потік інформації та ідей, що лежить в основі свободи слова та вільних ЗМІ. Цей законопроект нівелює прогрес України в розвитку свободи слова”.

Міятовіч також висловила своє тверде переконання у тому, що у важких та складних ситуаціях, таких, які переживає зараз Україна, свобода ЗМІ та плюралізм думок повинні бути захищеними.

“Кожен повинен мати право доступу до всієї можливої інформації, незалежно від її джерел, без втручанні із боку влади і незалежно від географічних чи політичних кордонів, тому ці загальновизнані права людини і демократичні процеси повинні бути підтверджені і підсилені” – додала Міятовіч.

Повний текст заяви (англ. мовою) тут.