Президент підписав закон про заборону російського кіно

April 2, 2015

 

Президент України 2 квітня 2015 року підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України». Текст закону було направлено на підпис Президенту 19 березня.

Прийнятий парламентом закон забороняє розповсюдження і демонстрування фільмів, які містять популяризацію органів держави агресора, радянських органів державної безпеки тощо. При цьому під державною-агресором закон розуміє державу, яка окупувала території України або яка вчиняє проти України агресію та визнана на агресором Верховною Радою України. В той же час, закон визначає Російську Федерацію державою-агресором та державою-окупантом. Про це йдеться у п. 2 Прикінцевих положень. 

Детальні критерії для визнання фільму таким, що містить популяризацію або пропаганду органів держави-агресора, що створює позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовує чи визнає правомірною окупацію території України, мають бути визначені Держкіно (Державне агентство України з питань кіно). Державні посвідчення на право розповсюдження та демонстрування таких фільмів не видаватимуться. Також народні депутати підтримали поправку, яка передбачає заборону на показ та розповсюдження усіх фільмів держави-агресора, виготовлених після 1 січня 2014 року.

На телеканали, які в порушення законодавства транслюватимуть заборонені фільми,  будуть накладатися штрафи у розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат. Органом, уповноваженим накладати штрафи, є Держкіно. Моніторинг дотримання телеканалами вимог цього закону здійснюватиме Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, яка інформуватиме Держкіно про виявлені порушення.

Інститут Медіа Права негативно оцінює цей закон та вважає його таким, що суперечить засадам свободи вираження поглядів. Детально із позицією Інституту можна ознайомитись за посиланням: http://www.medialaw.kiev.ua/news/organization/2993/

Як зазначено у п. 1 Прикінцевих положень, закон набере чинності через два місяці  після опублікування. Не зважаючи на те, що текст закону підписано Президентом, Верховна Рада досі не оприлюднила остаточний текст прийнятого закону. На сайті парламенту – лише текст до другого читання, який під час сесійного розгляду зазнав істотних змін. Раніше текст прийнятого закону публікувала на своєму сайті Телекритика.

Із документом можна ознайомитись за посиланням: http://www.telekritika.ua/pravo/2015-03-19/105118