Президент підписав закон, який веде до ліквідації НЕКу

March 3, 2015

Закон про внесення змін до Закону України “Про захист суспільної моралі” щодо вилучення згадок про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі повернуто із підписом Президента. Закон вступить в силу наступного дня після його опублікування.

Інститут Медіа Права впродовж багатьох років боровся за ліквідацію Нацкомморалі, що створювала істотні перешкоди реалізації права на вільне вираження поглядів. Відтепер  НЕК не зможе цензурувати журналістську та творчу діяльність, видаючи псевдо-експертні висновки. 

Саме завдяки зусиллям медіа спільноти до тексту коаліційної угоди було включено пункт  про «ліквідацію комісії з питань захисту суспільної моралі як державної інституції». Наступним кроком влади має стати повна ліквідація НЕКу. Зокрема, шляхом прийняття урядом рішення  про ліквідацію цього органу.

Нагадаємо, народні депутати підтримали законопроект про позбавлення Нацкомморалі повноважень у сфері захисту суспільної моралі 10 лютого, після чого текст закону було направлено на підпис Президенту. Прийнятий закон виключає будь-які згадки про НЕК із Закону України «Про захист суспільної моралі». В той же час, закон передбачає чіткий розподіл повноважень між МВС, Міністерством культури, Держкіно, Держкомтелерадіо та Нацрадою з питань ТБ і радіо, які мають здійснювати контроль за вимогами законодавства про захист суспільної моралі.