Президент ветував закон про державну підтримку кінематографії в Україні

November 21, 2016

Президент України застосував вето до ухваленого у Парламенті Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (законопроект № 3081-д від 27.11.2015, н.д. Княжицький М. Л., Подоляк І. І., Єленський В. Є., Тарута С. О.), повернувши його зі своїми пропозиціями до Верховної Ради для повторного розгляду.

Серед найважливішого, Закон України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» передбачає створення Державного фонду підтримки кінематографії, що формуватиметься за кошти загального та спеціального фондів Державного бюджету України, а також спеціального органу – Ради з державної підтримки кінематографії, покликаного забезпечувати ефективне розпорядження коштами Фонду. Крім цього, закон містить положення щодо надання державних субсидій на виробництво фільмів, зокрема телевізійних фільмів, серіалів, розповсюдження і популяризацію національних фільмів та іншу діяльність у сфері кінематографії.

Також закон пропонує доповнити чинний Кодекс України про адміністративні правопорушення двома «антипіратськими» статтями, що передбачають встановлення адміністративної відповідальності за порушення умов і правил, що визначають порядок припинення порушень авторського права і (або) суміжних прав з використанням мережі Інтернет, а також за наведення завідомо недостовірної інформації у заявах про припинення авторського права і (або) суміжних прав, вчинених з використанням мережі Інтернет.

Скориставшись правом вето, Президент України висловив щодо документу низку зауваг та пропозицій щодо приведення низки його положень у відповідність із вимогами Конституції України, Бюджетного кодексу України, узгодження з нормами інших законодавчих актів. Зокрема, Президент вбачає за доцільне вдосконалити запропонований документом підхід до визначення джерел підтримки кінематографії; а також доопрацювати механізм надання державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених суб’єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму, з урахуванням принципів, визначених бюджетним і податковим законодавством, виклавши його в окремому законі. Пропозиції Президента надійшли до Верховної Ради 18 листопада.

Нагадаємо, що 22 вересня Верховною Радою України було ухвалено Закон України «Про державну підтримку кінематографії в Україні»; 13 жовтня документ було направлено на підпис Президенту України.

З текстом закону та пропозиціями Президента можна ознайомитися за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=57258