Про прозорість та підзвітність Верховної Ради України у рамках Українського тижня в Європейському Парламенті

March 1, 2016

Сьогодні в Європейському Парламенті (ЄП) Інституту Медіа Права відвідали кілька обговорень, присвячених інституційному реформуванню Українського Парламента, зокрема прозорості та підзвітності Верховної Ради України (ВРУ), а також етичним стандартам законотворцям. Заходи відбувались за участі українських та європейських депутатів у рамках Українського тижня в Європейському Парламенті, Брюсселі.

“Без відносин довіри між Парламентом та громадянами ніякі інструменти не допоможуть“, – наголосила Ребекка Хармс, депутат Європейського Парламенту. Постійно відстежуючи зміни в Україні, пані Хармс виокремила роль засобів масової інформації у вибудові таких відносин.

Світлана Заліщук у своїй промові високо оцінила роль громадянського суспільства в досягненні більшої відкритості, прозорості та підзвітності ВРУ.

12790867_10208805406242492_2950420276395297953_nНагадаємо, Інституту Медіа Права разом з громадською мережою ОПОРА, Тransparency Іnternational та рухом ЧЕСНО здійснюють моніторинг Плану дій з відкритості ВРУ, який було затверджено Головою ВР Володимиром Гройсманом 5 лютого 2016 р.

Європейські партнери підтвердили, що положення Плану дій з відкритості Верховної Ради відповідають Звіту місії Європейського Парламенту з оцінки потреб ВРУ на чолі із Петом Коксом.

Крім того, євродепутати виокремили такі питання:

  • Відповідальність народних обранців йде разом з прозорістю;
  • Розділити бізнес і політику з точки зору фінансування;
  • Громадяни повинні бути інформовані про програми партій;
  • Інформація про витрати на поїздки депутатів має бути оприлюднена у загальнодоступних джерелах, як і щорічні майнові декларацїі. Всі, ці дані повинні бути всі наявні на сайті Веховної Ради України;
  • Урегулювати питання лобіювання у ВРУ.

 

Щодо депутатської недоторканності європейські колеги запропонували звертатись до рекомендацій Венеціанської комісії і знайти баланс. І дорікнули за відсутність політичної культури всередині парламенту.

Українськими депутатами було порушено питання про низькі зарплати депутатів. Наводили серед нагальних питань прийняття виборчого кодексу, перейняття етичних кодексів з європейських країн. Остап Семерак казав, що не варто хвалити народних депутатів за кількість зареєстрованих законопроектів.

Ян Томбінський, Посол ЄС в Україні зазначив: «в Україні є фантастична плеяда громадських організацій, які працюють над відкритістю законотворчів і демонструють, що самі українці є господарями долі своєї країни