Продюсери і кінематографісти виступили проти прийняття законопроекту Бондаренко і Раупова

July 3, 2013

Асоціація продюсерів України, Національна спілка кінематографістів України і Всеукраїнська громадська організація «Сінема» звернулися до керівників партійних фракцій і профільних комітетів Верховної Ради з метою захистити права інтелектуальної власності учасників аудіовізуального та кінематографічного ринку України. Про це повідомляє «Телекритика».

Причиною стурбованості учасників кіно- та аудіовізуального ринку став зареєстрований у Верховній Раді 21 травня законопроект №2086а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного перегляду громадянами програм універсальної програмної послуги» (н. д. Олена Бондаренко, Руслан Раупов).

Законопроектом пропонується звільнити провайдерів програмної послуги від обов’язку укладати договори з будь-якими суб’єктами авторського права та (або) суміжних прав, та сплачувати винагороду або здійснювати будь-які інші платежі за об’єкти авторського права та (або) суміжних прав, які використовує телерадіоорганізація при створенні програм, передач універсальної програмної послуги. З цією метою передбачено внесення змін до статті 39 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та статей 15 і 43 Закону України  «Про авторське право і суміжні права».

Автори звернення зазначають, що прийняття законопроекту узаконить в Україні комерційне піратство. Нові норми можуть призвести до «бездозвільного» використання прав аудіовізуальних та музичних авторів, у тому числі іноземних, і фактично узаконити крадіжку їхньої творчості.

“На думку представників творчої еліти та громадськості, які беруть участь у безпосередньому створенні українського кінопродукту, продюсерів та виконавців,  законопроект № 2086а не лише порушує конституційні права громадян на інтелектуальну власність та негативно впливає на імідж держави перед міжнародним співтовариством, а є здатним підірвати основи подальшого розвитку економіки держави через сприяння введенню проти України економічних санкцій, неотримання до державного бюджету податків від виплат винагороди за використання прав інтелектуальної власності, а також перешкодити процесам євроінтеграції”, – йдеться у зверненні.