Проект змін до закону про пресу

July 26, 2010

Двадцять третього липня 2010 року Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», №7011, щодо удосконалення державної реєстрації друкованих засобів масової інформації.

Законопроектом пропонується доповнити та удосконалити деякі положення закону про пресу, утім не всі з них сприяють полегшенню процедури реєстрації друкованих ЗМІ. Так, пропонується заборонити використовувати елементи різних мов у назві друкованих засобів масової інформації, крім випадку, коли у назві використовується зареєстрований знак для товарів та послуг.

Під час реєстрації додатково вимагатиметься вказування інформації про місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи — засновника (співзасновників), а також про статус видання (вітчизняне або спільне). У разі реєстрації друкованого засобу масової інформації, який засновується з благодійною метою для безоплатного розповсюдження його програмні цілі повинні відповідати основним напрямам благодійництва та благодійної діяльності, які визначені Законом України «Про благодійництво та благодійні організації».
 
Серед нових документів, які доведеться подати заявнику під час реєстрації друкованого видання є оригінал документа, який засвідчує в установленому порядку переклад назви друкованого засобу масової інформації з іноземної на українську мову. Утім, таки переклад не вимагатиметься, якщо у назві використовується зареєстрований в установленому порядку знак для товарів та послуг, що підтверджується копією відповідного свідоцтва.
 
Припинення друкованого видання відтепер не потребуватиме погодження з редакцією – достатньо мати  письмове повідомлення засновника (співзасновників) або рішення суду про припинення випуску друкованого засобу масової інформації.
 
Законопроект передано на опрацювання до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.
 

Картка законопроекту:http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=38352

Текст законопроекту:http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc34?id=&pf3511=38352&pf35401=170736