Профільний комітет підтримав зміни до КУпАП щодо посилення контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації

February 18, 2016

Профільний комітет  з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні підтримав законопроект №2043а від 08.06.2015 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян».

Ініціаторами законопроекту виступили Вікторія Сюмар, Єгор Соболєв, Ганна Гопко, Віктор Кривенко, Світлана Заліщук, Мустафа-Масі Наєм, Сергій Лещенко. Проект був розроблений робочою групою експертної ради при представникові Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за підтримки Спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи “Зміцнення інформаційного суспільства в Україні” та проекту Ради Європи та Уряду Канади “Впровадження європейських стандартів в українському медіа середовищі”.

Завданням проекту є вдосконалення положень Кодексу України про адміністративні правопорушення, що регулюють повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту права на доступ до інформації та на захист персональних даних, а також процедуру притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення у цій сфері.

Зокрема, проект закону передбачає внесення змін, згідно з якими, військовослужбовці та інші особи, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів відповідатимуть за порушення законодавства у сфері захисту персональних даних, порушення права на інформацію та права на звернення на загальних підставах.

Передбачається, що відповідальність за невиконання законних вимог Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (стаття 18840 КпАП) стосуватиметься також  невиконання законних вимог (приписів) посадових осіб секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та осіб, які діють за дорученням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Крім цього, створюється можливість надсилання протоколу про адміністративне правопорушення у сфері доступу до інформації, вчинене посадовою або службовою особою державного органу, органу місцевого самоврядування, створених такими органами підприємств, установ та організацій поштою за місцем роботи такої особи.  Такі зміни обумовлені існуючою практикою відмови посадових осіб державних органів від отримання зазначених протоколів та засвідчення отримання протоколу підписом, неможливістю доступу до зазначених осіб для вручення їм протоколу, що призводить до уникнення відповідальності. 

Таким чином, законопроект 2043а тепер нарешті зможе бути направлений в зал для голосування. Раніше, Комітет з питань свободи слова рекомендував Верховній Раді ухвалити Проект Закону Про внесення змін до деяких законів України у сфері доступу до публічної інформації щодо вдосконалення їх окремих положень (проект № 2913), який був розроблений експертною радою при представникові Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і передбачає змістовні гарантії забезпечення права громадян на доступ до інформації.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55526