“Прозорі ради”: фінішував громадський проект, підтриманий ЦЕДЕМ

November 1, 2017

30 жовтня 2017 на прес-конференції було  підведено підсумки проекту “Прозорі Ради: адвокасі кампанія з імплементації антикорупційного законодавства місцевими радами” , що впроваджувався Центр «ЕЙДОС» за підтримки Центру демократії та верховенства права в рамках Конкурсу субгрантів.

За час впровадження проекту було активізовано діяльність Коаліції «Прозорі Ради» в Хмельницькій, Дніпропетровській, Рівненській, Кіровоградській та Закарпатській областях.  Коаліцію «Прозорі Ради» було створено в 2015 року, з метою імплементації антикорупційного законодавства на місцевому рівні та зменшення корупційних ризиків в роботі місцевих рад. Протягом 2015-2016 років діяльність Коаліції охопила 56 місцевих рад у 7 областях України (Вінницькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Одеській, Чернігівській, Тернопільській та Черкаській).

Командою проекту в результаті моніторингу відкритості та підзвітності місцевих рад було  перевірено 20 місцевих рад в 5 областях, проаналізовано 260 документів та досягнуто згоди місцевої влади збільшувати рівень прозорості. Оцінка відкритості та прозорості засновувалась виключно на основі критеріїв, які наявні у чинному законодавстві, і показує наскільки місцеві ради керуються в своїй роботі нормами Законів України «Про запобігання корупції», «Про доступ до публічної інформації», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про звернення громадян» тощо.

Моніторинг показав, що середній рівень прозорості міських та обласних рад складає 64%. Відкритість рад має тенденцію до зростання, оскільки місцева влада демонструє політичну волю до імплементації ряду норм.

Серед 5 областей найбільшу відкритість продемонструвала Кіровоградська область – її місцеві ради стали відкриті в середньому на 75% (зростання на 33% за 6 місяців). Найменш відкритою залишається Хмельницька область – лише 55% практик відкритості впроваджені радами цієї області.

Найкраще серед усіх норм місцеві ради реалізовують доступ до пленарних засідань, оприлюднення проектів рішень рад, поіменне голосування, розгляд е-петицій. Найгірше – створення наглядових рад при комунальних підприємствах, наявність доступного механізму ініціювання громадських слухань.

За результатами врахування висновків і рекомендацій наданих проектом 20 місцевим радам щодо заходів, які їм необхідно провести для належного рівня імплементації антикорупційного законодавства очікується, що середній рівень імплементації антикорупційних норм цими радами, збільшиться на 20%.

За матеріалами Центру “Ейдос”