Приватизація держпідприємств – шанс для економіки: переможці конкурсу субгрантів провели публічну дискусію

July 13, 2018

Приватизація державних підприємств дозволить залучити в українську економіку внутрішні та зарубіжні інвестиції, а це позитивно вплине на темпи економічного зростання. Такого спільного висновку дійшли учасники панельної дискусії «Чи є суспільний запит на чесну приватизацію?», яка відбулася 12 липня у Києві.

Дискусія відбулася в рамках проекту «Адвокація приватизації с фокусом на антикорупцію і регіональна активність в місцях розташування великих об’єктів», що впроваджується Центром економічної стратегії за результатами Конкурсу субгрантів Центру демократії та верховенства права за підтримки ЄС.

Відкрив обговорення Дмитро Яблоновський, заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії, який представив дослідження «Очікування українців від приватизації: можливості та ризики», присвячене сприйняттю приватизації серед українців.

За даними дослідження, більше половини опитаних вважають приватну власність ефективнішою за державну. Як аргументи вони наводять вищу прибутковість, більші можливості для модернізації та нові капіталовкладення, які принесе зацікавлений інвестор. Також приватний власник  забезпечить підвищення кваліфікації спеціалістів і скоротить роздуті штати. З іншого боку, респонденти бачать і ризики від приватизації. Так, державні підприємства можуть не витримати переходу до самостійного існування і збанкрутувати. А для працівників зміна власника може означати незахищеність, скорочення персоналу та зменшення соціальних пакетів.

У будь-якому разі, приватизація – єдиний реальний інструмент для залучення реальних інвестицій у реальний сектор економіки і збільшення ВВП, наголосив в.о. Голови Фонду держмайна Віталій Трубаров. Він додав, що свій запит мають і трудові колективи цих підприємств: вони потребують захисту їхніх прав, робочих місць і заробітної плати.

Головною метою приватизації посадовець вважає залучення до підприємств стратегічних інвесторів, які зможуть вивести підприємство на конкурентний рівень.

«І для цього створені всі передумови, як законодавчі, так і наявність політичної волі для чесної, прозорої і конкурентної приватизації», – підсумував він.

Перший заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі Максим Нефьодов вказав, що негативні очікування українців викликані помилками і «договорняками» минулого, і перші успішні кейси продажу держпідприємств допоможуть змінити ставлення на краще. Однак знайти насправді ефективних інвесторів буде доволі важко, адже серед підприємств, які підлягають приватизації, безпроблемних немає.

«Я вважаю, що буде справжнім успіхом, якщо ми зможемо до кінця року провести один конкурс на об’єкти великої приватизації, довести його до кінця. Буде успіхом, якщо ми до кінця року оберемо ефективних радників на 10 об’єктів великої приватизації і якщо зможемо продати 100-150 об’єктів малої приватизації», – зазначив Максим Нефьодов.

Із тезою про цінність приватизації для залучення інвестицій погоджується Іван Міклош, голова Стратегічної групи радників та радник Прем’єр-міністра України, член Наглядової ради Центру економічної стратегії. За його розрахунками, якщо Україна хоче мати стійке економічне зростання, інвестиції мають становити понад 25% від ВВП, а наразі вони складають лише 15%.

«Найбільшим і швидким можливим джерелом інвестицій є прямі закордонні інвестиції через приватизацію. Відсутність реформ і приватизації – одна з причин, чому українська економіка не конкурентоспроможна», – вказав експерт.

Андрій Бойцун, член стратегічної групи радників КМУ, радник ЦЕС, так прокоментував дослідження щодо приватизації: «Громадяни менше переймаються ціною, за яку будуть продані підприємства. Для них важлива ефективність та чесність приватизації, залучення стратегічного інвестора, щоб були робочі місця». Експерт наголосив, що приватизація має розпочинатися якнайшвидше. На роль першого об’єкта він пропонує компанію «Центренерго», аби показати інвесторам, що процес реальний, а ціни – нормальні.