Рада ухвалила про Вищу раду правосуддя з правками громадськості

December 21, 2016

Парламент вночі прийняв закон про Вищу раду правосуддя з правками, яких вимагав Рух ЧЕСНО, Реанімаційний Пакет Реформ та Авдомайдан. Таким чином, Громадська рада доброчесності  отримала реальні повноваження контролю за добором суддів, що є дуже важливим у процесі оновлення судової системи.

Прийняття закону «Про Вищу раду правосуддя» з правками, яких вимагала громадськість – один з важливих кроків для успішної імплементації змін до Конституції щодо правосуддя та закону «Про судоустрій і статус суддів». Відтепер, Вищій кваліфікаційній комісії суддів необхідно мати більшість голосів від усього складу – 11 із 16, аби подолати вето громадськості на призначення недоброчесних кандидатів.

Законом не оминули увагою і можливость суддів-п’ятирічок, чиї повноваження закінчилися, знову обійняти посаду без проходження конкурсу. Також судді з “резерву Януковича” мають повторно проходити повторно кваліфікаціний іспит і спецперевірку. Проте, у законопроекті не врахували правки, які мали дати право Громраді доброчесності ініціювати дисциплінарні провадження, а також брати у них участь і взаємодіяти з Вищою радою правосуддя у питаннях забезпечення незалежності суддів.

Текст закону поки не опублікований на сайті Верховної ради, тому експерти не можуть дати більш конкретного аналізу законопроекту про Вищу раду правосуддя.

Нагадаємо, сьогодні вночі за процедурою ad hoc парламентарі розглянули та прийняли законопроект про Вищу раду правосуддя. За відповідне рішення проголосував 271 народний депутатат.