Рада ухвалила в першому читанні законопроект щодо прозорості медіавласності

June 24, 2013
Двадцять першого червня 2013 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації”, № 2731.

Законопроект передбачає запровадження обмеження монополізації ринку ЗМІ, а також поняття контролю та пов’язаних осіб.

Так, законопроектом встановлено, що фізична або юридична особа не може бути засновником (співзасновником) чи контролювати більше 5 відсотків загальнодержавних і регіональних громадсько-політичних друкованих засобів масової інформації видань. При цьому під контролем як щодо преси так і телерадіомовлення розуміється безпосереднє або через пов’язаних осіб володіння частками (паями, акціями), що забезпечує досягнення 50 і більше відсотків голосів у вищому органі юридичної особи, яка є засновником (співзасновниками) засобу масової інформації.

Для телерадіомовлення встановлюється додаткова заборона на заснування і власність особами, що зареєстровані в одній з офшорних зон, перелікяких затверджено Кабінетом Міністрів України. Зауважимо, що наведене положення не покриває Кіпр, який користується популярністю серед власників українських ЗМІ.

Щодо інформаційних агенств законопроект пропонує в кожному випуску продукції інформаційних агентств наводити відомості про засновника (співзасновників).

Заплановані до розгляду проекти щодо суспільного мовлення (№№1076, 1076-1) вчергове не були розглянуті.