Рада Європи закликала держави забезпечити захист журналістам та «викривачам»

May 5, 2014

Комітет міністрів Ради Європи до Всесвітнього дня свободи ЗМІ, який відзначається щороку 3 травня, прийняв Декларацію про захист журналістики і безпеку журналістів та інших медіа-гравців

В Декларації Комітет міністрів висловлює занепокоєння численними випадками порушення прав журналістів в країнах Ради Європи. В Декларації наголошується на тому, що всі напади на журналістів та інших суб’єктів ЗМІ повинні активно і своєчасно розслідуватись, а винні в порушеннях – притягнуті до відповідальності. Комітет міністрів закликає держави-​​члени виконувати свої позитивні зобов’язання щодо захисту журналістів та інших медіа гравців від будь-яких форм нападів і покласти край безкарності, а також пропонує державам-членам переглядати принаймні раз на два роки відповідність внутрішнього законодавства і практики своїм зобов’язанням за Європейською конвенцією.

Крім цього, відзначаючи важливу роль, що відіграють особи, які повідомляють інформацію  про загрози суспільним інтересам, для зміцнення прозорості та демократичної підзвітності, Комітет Міністрів також   підготував Рекомендації  CM/Rec (2014)7 щодо захисту «викривачів» (whistleblowers). В Рекомендаціях пропонується поширювати гарантії захисту на осіб, що працюють як в публічному, так і в приватному секторі, незалежно від форми чи оплатності такої роботи. Національне законодавство має створювати умови, що сприяють вільному і прозорому розкриттю інформації, без загрози для безпеки інформаторів.

Текст Декларації та Рекомендацій (англ. мовою) доступний на офіційній веб-сторінці Комітету міністрів Ради Європи.