Реформаторські пріоритети та виклики 2017 року

February 14, 2017

Про ключові реформи та боротьбу за їх незворотність і сталість говорили сьогодні на форумі Реанімаційного Пакету Реформ «Пріоритети року реформ: прискорити темпи, гарантувати сталість». У обоговоренні взяли участь експерти, громадські діячі та високопосадовці. Захід відбувся за підтримки Європейського Союзу та Уряду Швеції у рамках проекту “Посилення коаліції РПР”, який впроваджується Центром демократії та верховенства права

З вітальним словом до учасників Форуму виступив Хюг Мінгареллі, Голова Представництва ЄС в Україні.

«Для мене велика честь бути на цьому заході. Я переконаний, що українське громадянське суспільство є одним із головних надбань вашої країни. За останні три роки було зроблено більше, ніж за попередні 23. Щоб реформи були сталими, включатися у них мають не лише політики, а й населення. Зміни мають спиратися на суспільну підтримку і бажання поліпшити життя в Україні, а не лише наслідком тиску міжнародних інституцій», – відзначив він.

Ярослав Юрчишин, співголова Ради РПР, у вступному слові наголосив, що громадянське суспільство є відповідальним за реформи і за стан справ в країні.

«Зроблено багато, але нам треба більше. Ми не можемо ігнорувати частину проблем, лишити ці ділянки незакритими. Країна – як організм, там усе важливо. Тому ми переходимо від фактичного аналізу реформи до визначення, що є пріоритетом: стабільність чи швидкість. Як у стані апатії забезпечити незворотність та сталість реформ? Ми разом працюємо над цим. Основне завдання наразі – визначити, що є найважливішим в українських реформах», – відзначив він.

Тарас Шевченко, співголова Ради РПР та директор ЦЕДЕМ, подякував міжнародним партнерам за підтримку реформ та наголосив, що 2017 рік буде ключовим для змін у країні.

«Це рік, коли шанси на позитивні рішення та зміни лишаються високими. Лишилося 2 роки до парламентських та президентських виборів. Це час, щоб розпочати непопулярні реформи. Час, коли можна згадати про передвиборчі обіцянки, які лунали раніше», – наголосив експерт.

У своєму виступі Тарас Шевченко озвучив 9 реформаторських пріоритетів на 2017 рік:

  • Створення системи незалежних антикорупційних судових інституцій та забезпечення добору в них суддів через спеціальну процедуру із залученням міжнародних партнерів України;
  • Створення нового ефективного Верховного Суду, що буде складатися з доброчесних та висококваліфікованих суддів, які запровадять високі стандарти правосуддя і здобудуть повагу в суспільстві;
  • Реформування міністерств з метою посилення їхньої спроможності виробляти та реалізовувати державну політику (державні секретарі, реорганізація апарату, аналіз політики, стратегічне планування, реформаторські кадри);
  • Запровадження пропорційної виборчої системи на виборах народних депутатів, за якої виборці матимуть можливість голосувати за конкретних кандидатів в багатомандатних виборчих округах;
  • Прийняття закону про обіг земель сільскогосподарського призначення, що розблокує ринок землі в Україні;
  • Забезпечення сталого розвитку територіальних громад через розширення їх юрисдикції на території поза межами населених пунктів, створення умов для реалізації органами місцевого самоврядування нових можливостей, які відкрила їм бюджетна децентралізація на упорядкування та збереження територій за межами поселень;
  • Створення та забезпечення належного фінансування Суспільного мовлення;
  • Створення конкурентних та соціальних ринків електроенергії і тепла, а також забезпечення законодавчих умов для підвищення рівня енергоефективності житлового сектору України;
  • Затвердити гарантований рівень/пакет медичної допомоги, що фінансується за кошти державного бюджету, та порядок розрахунку вартості видів такої допомоги;

За словами Тараса Шевченка, акцент у всіх реформах слід робити на створенні нових інституцій високої якості. Однак РПР не обмежиться цими напрямками: плани на 2017 рік є значно ширшими і включають багато інших реформ.

«Озвучені нами дев’ять пріоритетів – це план мінімум на 2017-ий рік, які потребують активного адвокатування та комунікації з боку громадянського суспільства. Їхня повноцінна та якісна реалізація – гарантує незворотність реформ у ключових для життя країни сферах. Ми не маємо права втрачати дорогоцінний час. Саме зараз необхідно неупереджено оцінити прогрес ключових реформ, що відбуваються у державі, наголосити на пріоритетних змінах, яких суспільство очікує цього року, та обговорити чинники, які стоять на заваді державотворчих процесів», – зазначив він.

Ірина Бекешкіна, член Ради Реанімаційного Пакету Реформ, керівник Фонду Демократичні ініціативи ім. І.Кучеріва. відзначила, що досягнення є, але лише на тактичному рівні. Вона також представила результати загальнонаціонального опитування щодо ставлення до реформ.

За даними дослідження, українці вважають пріоритетними завданнями для влади досягнення миру на Донбасі, розвиток економіки, зокрема поліпшення умов для бізнесу і життєвих стандартів, а також боротьбу з корупцією та корупціонерами. При цьому 35% громадян готові терпіти погіршення життєвих умов заради кінцевого успіху реформ.

Головними рушіями позитивних змін українці вважають не лише Уряд та Президента, а й громадські організації та волонтерів, країни Заходу та саме суспільство. Найкраще ставлення у опитаних – до громадських організацій та волонтерів.

Також під час Форуму відбулася панельна дискусія «Темпи vs. сталість ключових реформ року», під час якого експерти обговорювали різні аспекти реформування країни.

Зокрема, Дмитро Шимків, заступник голови Адміністрації Президента та секретар Національної ради реформ наголосив, що за попередні 3 роки реформи постійно підмінялися піаром та імітацією змін.

Артур Герасимов, народний депутат, представник Президента в Верховній Раді України, зазначив, що корупція наразі є поширеною у середній ланці держслужбовців. Ще однією проблемою є відірваність регіонів від шляхів вирішення власних проблем, тому потрібна децентралізація.

Натомість Олександр Сушко, член Ради Реанімаційного Пакету Реформ, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, підкреслив, що потрібно звертати увагу не лише на нові зміни, а й на загрозу відкату вже існуючих.

Гліб Вишлінський, член Ради Реанімаційного Пакету Реформ, виконавчий директор Центру економічної стратегії, також наголосив на потребі протидіяти блокуванню реформ. За його словами, реформи зупиняють зацікавлені групи у владі.

Детальніше про ТОП-9 тем реформаторського порядку денного на цей рік дивіться за посиланням.

Завантажити повний текст дослідження «Реформи в Україні: думки населення та експертів» можна за посиланням.