Регіональна співпраця та медіаграмотність: ВУР провів нову лекційну суботу

May 12, 2018

У цю суботу вурівці прослухали лекцію про регіональну співпрацю РПР, подискутували про нову державну службу та взяли участь у воркшопі з медіаграмотності. Окрім цього, дізналися про програму стажування «Ліга інтернів».

Іван Омелян, регіональний координатор РПР, розповів про важливість співпраці та комунікації в регіонах. Основні проблеми регіонів, які є зараз, – патерналізм, відсутність експертного середовища та корумпована еліта. Головна мета РПР – дати регіональним активістам експерту інформацію та менторство під час створення дорожніх карт реформ на місцях. Регіональна співпраця РПР складається з 17 коаліцій, понад половина яких уже почала впровадження відповідних реформ.

Представники «нової державної служби» Дмитро Шевчук генеральний директор Директорату координації державних політик та стратегічного планування Секретаріату Кабміну, Андрій Наконечний, держексперт цього директорату, та Ірина Литовченко, генеральна директорка Директорату стратегічного планування та євроінтеграції МОЗ, розповіли про свій досвід роботи у новостворених директоратах, їхню структурах та конкурсний відбір, через який вони пройшли. Дмитро Шевчук наголосив, що державні службовці – це люди, які працюють заради інших громадян та для них. Саме вони забезпечують виконання «правил гри», які створює влада. Ірина Литовченко розповіла, над чим зараз працює МОЗ. Одне з головних завдань Міністерства – змінити стратегію роботи, адже воно має відштовхуватися не від фінансових інтересів, а від потреб пацієнта. Громадянин, він же пацієнт, має стати центром всієї системи і все має робитися заради нього. Андрій Наконечний поділився досвідом проходження конкурсу на державну службу. Процедура нараховує 6 етапів, серед яких – різноманітні тестування, етап ситуаційний завдань, перевірка знання законодавства та співбесіда. Андрій наголосив, що краще починати готувати документи заздалегідь та подавати їх не в останній день.

Тетяна Семілетко
, юрист та директор з розвитку ЦЕДЕМ, провела для вурівців воркшоп з медіаграмотності та розповіла про основні правила журналістики. Найважливіше правило – не виривати інформацію з контексту. Важливою також є двополярність думок. У свою чергу, основні вимоги до медіа від читачів – інформативність, беземоційність, наявність першоджерела та можливість діалогу. До обговорення долучився і Laurens Soenen, спеціаліст з комунікацій у Міністерстві закордонних справ Бельгії. Він поділився досвідом роботи із медіа у Бельгії. Серед іншого, зазначив про зміни які відбулися зі стрімким розвитком соцмереж: державні органи та інституції дедалі частіше самостійно, без залучення медіа, розповідають про власну діяльність.

Насамкінець, вурівці прослухали презентацію програми стажування «Ліга інтернів» від Мар’яни Добоні, менеджера з комунікації ГО «Ліга інтернів». Вона детально роз’яснила умови участі у програмі, її компоненти, форми та переваги. Програма існує уже 9-ий рік та є чудовим майданчиком для старту успішної кар’єри.