Рекомендації слухань з питань захисту суспільної моралі

March 27, 2012

Двадцять третього березня 2012 року н.д. Володимир Яворівський зареєстрував у Верховній Раді України проект Постанови «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Стан суспільної моралі в Україні» за № 10255.

Проектом передбачається схвалення Рекомендацій парламентських слухань на тему «Стан суспільної моралі в Україні» та доручається видавництву Верховної Ради України в установленому порядку підготувати та видати збірник матеріалів за результатами парламентських слухань.

Кабінету Міністрів України до 1 грудня 2012 року доручається проінформувати Верховну Раду України про хід виконання Рекомендацій парламентських слухань «Стан суспільної моралі в Україні».

Рекомендації стосуються низки органів державної державної влади, а саме:

Верховній Раді України рекомендовано забезпечити прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до статті 22 Закону України «Про рекламу» (щодо реклами алкогольних напоїв та пива) та про внесення змін до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України». Також рекомендовано повернути на доопрацювання проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі».

Кабінету Міністрів рекомендовано розробити та подати Верховній раді проекти законів щодо концепції розвитку гуманітарної сфери, державної інформаційної політики, захисту суспільної моралі, державно-конфесійних відносин, а також законопроекти щодо збору на розвиток національної кінематографії, зміни до Кримінального кодексу України щодо щодо посилення відповідальності за злочини проти дітей та злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. Також доручено розробити зміни до законів «Про професійно-технічну освіту», «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформацію».

Серед іншого Кабміну доручено збільшити за державним замовленням частку телепрограм соціальної спрямованості, зокрема, присвячених формуванню моральних засад і утвердження здорового способу життя, а також активізувати впровадження соціальної реклами у справу формування здорового способу життя у підлітків та молоді в освітніх та позашкільних закладах, закладах охорони здоров’я, місцях масового відпочинку, на громадському транспорті, у засобах масової інформації, залучаючи до цього центральні органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, громадські організації. Крім цього Кабмін має передбачити посилення відповідальності фізичних і юридичних осіб, політичних партій, ЗМІ за прояви ксенофобії, розпалювання міжнаціональної, міжконфесійної ворожнечі, посягання на державні символи та державну мову, а також пам’ятки культури всіх національних меншин, конфесійних, культурних спільнот України

У проектах законів про Державний бюджет України на 2013 рік та наступні роки Кабінет міністрів має забезпечити в повному обсязі видатки на:

  1. фінансування в повному обсязі програми «Українська книга»;

  2. поповнення бібліотечних фондів та запровадження у бібліотечній галузі сучасних інформаційних технологій;

  3. передбачити фінансування на придбання книг, передплату періодичних видань та підключення бібліотек до мережі Інтернет для закладів культури у сільській місцевості.

Державному комітету телебачення і радіомовлення України, серед іншого, доручено активізувати впровадження соціальної реклами щодо формування здорового способу життя населення в освітніх та позашкільних закладах, закладах охорони здоров’я, місцях відпочинку, на транспорті, у засобах масової інформації, а також сприяти створенню соціальної реклами та проведенню інформаційних кампаній, спрямованих на формування толерантності в українському суспільстві. Також Держкомтелерадіо має:

  • забезпечити дотримання законодавства щодо здійснення синхронного перекладу державною мовою телевізійних передач та фільмів іноземного походження, в тому числі шляхом здійснення титрування та сурдоперекладу на дактильно-жестову мову,

  • організувати цілодобове мовлення загальнонаціонального телевізійного каналу «Культура» на всій території України,

  • забезпечити розширення кількості ігрових передач за участю дітей, а також поновлення програм пізнавального характеру,

  • збільшити показ фільмів історичної тематики та таких, що утверджують загальнолюдські цінності,

  • вжити заходів щодо заборони поширення інформації, яка містить елементи жорстокості, насильства, порнографії, пропагує наркоманію, алкоголізм, тютюнопаління, сприяє девіантній та антисоціальній поведінці молоді,

  • здійснювати постійний моніторинг дотримання суб’єктами рекламної діяльності вимог законодавства про рекламу,

  • розробити механізми співпраці з Інтернет-провайдерами з метою дотримання чинного законодавства у сфері суспільної моралі.

Повний текст рекомендацій доступний за адресою:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc34?id=0&pf3511=42954&pf35401=218369