Рішення Європейського cуду з прав людини у справі дифамаційних висловлювань

January 12, 2016

«Образливі коментарі, опубліковані негайно після смерті особи, є атакою на ядро прав людини» констатував Європейський суд з прав людини. 

Європейський суд з прав людини 12 січня 2015 року виніс рішення у справі Дженер проти Австрії (Genner v. Austria), в якому констатував відсутність порушення статті 10 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Заявник був засуджений за дифамаційні висловлювання з приводу діяльності міністра внутрішніх справ, які були опубліковані на веб-сайті наступного дня після несподіваної смерті чиновниці. У своєму висловлюванні заявник, зокрема, назвав її «міністром тортур і депортації», а також «злочинницею, якій було байдуже до наслідків її законів та правил» для біженців. Національний суд виявив дифамаційний характер статті через відсутність належного підґрунтя наведених у ній оціночних суджень, а також присудив заявнику сплатити штраф.

Аналізуючи цю справу, ЄСПЛ зазначив, що втручання свободу слова переслідувало мету захисту репутації та прав інших осіб, зокрема близьких родичів померлої. Суд погодився, що таке висловлювання може бути предметом публічного інтересу, зокрема сприяти дебатам у суспільстві щодо нововведень міграційної політики.

Проте взявши до уваги факт, що стаття була опублікована одразу наступного дня після смерті, Суд зазначив, що це суперечить елементарній порядності та повазі до людської істоти і є атакою на ядро прав людини. Особливо враховуючи те, що стаття практично не містила загального опису суті проблеми, а одразу починалась із закидів на адресу очільниці міністерства. Крім того, самі твердження не мали під собою достатньої фактичної основи, зокрема, закони, які нібито відображали недобросовісність міністра,  були визнані Конституційним судом Австрії таким, що відповідають Конвенції та Федеральній Конституції.

Щодо пропорційності застосованого покарання Суд зазначив, що штраф у розмірі 1, 200 Євро є скромним і пропорційним, зважаючи на характер висловлювання.

Повний текст рішення доступний на сайті Європейського суду в системі HUDOC.