Роздержавлення ЗМІ

December 22, 2010
Тринадцятого грудня 2010 року Верховна Рада України повернула Кабінету Міністрів України проект Закону України  “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації (законопроект № 7313). Повернення законопроекту відбулося на підставі того, що відповідно до ч. 2 ст. 100 Закону України “Про регламент Верховної Ради України”,  реєстрація альтернативного законопроекту може відбуватися протягом 14 днів після дня надання народним депутатам  першого законопроекту з відповідного питання. Першим законопроект про роздержавлення за № 6468 зареєстрував народний депутат Степан Курпіль.

Законопроект Кабінету Міністрів передбачав, що проведення роздержавлення друкованих ЗМІ відбудеться у два етапи: перший “пілотний” трирічний та другий – загальний, чотирирічний.

Законопроект передбачав, що роздержавлення може відбуватися шляхом виходу органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників, перетворення редакції членами її трудового колективу у підприємство, що діє на основі приватної або колективної власності, із збереженням назви, цільового призначення та тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації, приватизації або перетворення таких ЗМІ в офіційні друковані видання (бюлетні).

В цей же час у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України “Про редакційну свободу державної та комунальної преси в процесі роздержавлення”, №7501, н.д. Андрій Шевченко, н.д. Юрій Мірошниченко, н.д. Руслан Князевич, н.д. Владислав Каськів, н.д. Євген Суслов. Законопроект розроблений фахівцями Інституту Медіа Права і спрямований на встановлення редакційної свободи державних та комунальних друкованих ЗМІ, забезпечення рівного доступу для комерційної та державної та комунальної преси до органів державної влади та їх рішень, виключно розміщення на умовах оплатності матеріалів органів державної влади та місцевого самоврядування, визначення порядку звільнення головних редакторів.

Картка законопроекту: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=39318