Розгляд медійних законопроектів

December 2, 2010
Тридцятого листопада Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект №7231, н.д. Олена Бондаренко, н.д. Володимир Ландік, фракція Партії Регіонів, щодо забезпечення доступу до публічної інформації). Проектом передбачається викладення Закону України «Про інформацію» в новій редакції, у т.ч. з додаванням статей щодо порядку доступу до офіційної інформації.

Зазначений проект планується до розгляду разом з законопроектом «Про доступ до публічної інформації», №2763, внесений н.д. Андрієм Шевченко на пленарному тижні 14-17 грудня 2010 року.

Зауважимо, що відповідно до ст. 100 Закону України «Про регламент Верховної Ради України»після прийняття законопроекту в першому читанні внесення альтернативних законопроектів щодо нього не допускається. Альтернативними вважаються законопроекти, які містять положення, що регулюють однакове коло питань та повторюють за суттю положення щодо регулювання одних і тих же суспільних відносин.

Того ж дня, Верховна Рада ухвалила в цілому проект Закону України «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про інформацію» (законопроект №4547, н.д. Юрій Мірошниченко, фракція Партії регіонів; щодо захисту інформації). Цим проектом до Закону України «Про інформацію» вноситься визначення «захисту інформації».

Також у першому читанні ухвалено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект №5164; н.д. Юрій Мірошниченко, фракція Партії регіонів та ін.; щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів);

Верховна Рада відмовилася приймати за основу і повернула автору проект Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект №2644, н.д. Олександр Фельдман, фракція БЮТ; щодо прав журналістів на збір інформації та збереження в таємниці її джерела).  Законопроект розглядали за скороченою процедурою, а відтак причин для повернення не вказано.

Першого грудня 2010 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (законопроект № 6429; н.д. Микола Трайдук, Олег Гейман, Олексій Логвиненко, Олександр Фельдман, фракція БЮТ; щодо визначення часу закінчення переривання телевізійної програми); і відхилила альтернативний 6429-1.

В той же день, незважаючи на позитивні відгуки представників провладних і опозиційних фракцій, законопроект щодо офіційного оприлюднення актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування (законопроект №4638, н.д. Олександр Каменяш, Фракція БЮТ) було відхилено. Також було відхилено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект №7015; н.д. Арсеній Яценюк, фракція блоку НУНС; щодо встановлення додаткових гарантій громадянам на отримання інформації у разі звернень до органів державної влади і місцевого самоврядування);

Запланований до розгляду 30 листопада 2010 року поект Закону України «Про Концепцію державної інформаційної політики» (законопроект №7251, КМУ) залишено без розгляду.