РПР та судова реформа: ВУР провів другий лекційний день

October 24, 2017

22 жовтня Відкритий Університет Реформ провів другий лекційний день шостого набору. Учасники ВУР прослухали одразу 5 лекцій, які стосувалися як роботи громадського сектору, так і одного з напрямків реформування країни – судової реформи.

Артем Миргородський, керівник секретаріату РПР, розповів про заснування РПР, перші кроки на шляху становлення організації, історію зростання та поточний статус, як провідної коаліції громадських організації та єдиної, що працює вже понад 3 роки.

«РПР ввійде в історію України… Революція гідності знищила режим В. Януковича і люди після цього не розійшлися як у 2004-му…Ми не просто «пагаваріть». Ми – суб’єкт. Нас знають. Про нас говорять», зазначив він.

Михайло Жернаков, член ради РПР, член ГРД та директор Фундації DEJURE детально описав усі складові та нинішню ситуацію із судовою реформою: з чого починалася, як проходить, яких перемоги досягнуто та яких помилок допущено представниками громадянського суспільства.

«У нас нема проблем з довірою. У нас є проблема з тим, як функціонують суди…Старі судді, обранні старими суддями обирають, хто буде новими суддями.», наголосив він.

Ірина Шиба, старший менеджер проектів Фундації DEJURE провела інтерактивне опитування-квіз «Як багато ви знаєте про судову реформу?», після чого зупинилася на окремих аспектах судової реформи, зокрема на позиції європейських партнерів щодо створення антикорупційного суду та питанні конфлікту інтересів у членів ВРП щодо кандидатів на посади суддів Верховного Суду.

Олеся Холопік, старший менеджер проектів ЦЕДЕМ, координатор кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!, презентувала цю кампанію громадського моніторингу за перебігом судової реформи. Пояснила, що матеріали, підготовлені активістами ЧЕСНО. Фільтруй суд! часто стають джерелом для журналістських розслідувань, а також мотивацією для суддів добре зважувати свої рішення.

Марина Ансіфорова, журналіст програми «Наші гроші» поділилася враженнями від роботи над сюжетами про судову реформу в цілому та про конкурс до Верховного Суду зокрема. Презентувавши окремі уривки із вказаних сюжетів вона здивувала цікавими фактами про суддів-фігурантів розслідувань. Завершився виступ розповіддю про «золотий турнікет», недавно встановлений у ВККС.