РПР закликає ВРУ не призначати Уповноваженого з прав людини за “партійними квотами”

June 1, 2017

Реанімаційний Пакет Реформ закликає Верховну Раду України забезпечити проведення відкритого та незалежного конкурсу на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотриманням міжнародно визнаних стандартів прозорості, неупередженості та залучення громадянського суспільства.

25 квітня 2017 року закінчився строк повноважень омбудсмена Валерії Лутковської, і розпочався процес висування нових кандидатів на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Попри те, що право висувати кандидатів на посаду Уповноваженого, належить виключно народним депутатам, відповідно до закону Уповноважений має здійснювати свою діяльність незалежно від інших державних органів та посадових осіб. Крім цього, Омбудсман продовжує виконувати свої повноваження, незалежно від закінчення строку повноважень Верховної Ради України.

Відповідно до Паризьких принципів ООН, затверджених Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 20 грудня 1993 року, висунення кандидатів на посаду Омбудсмана має здійснюватися із дотриманням необхідних гарантій забезпечення плюралістичного представництва громадянського суспільства, зокрема шляхом участі представників неурядових організацій, що займаються питаннями прав людини та боротьби проти расової дискримінації, профспілок, відповідних громадських та професійних організацій. Такий механізм є запорукою забезпечення незалежності установи, яка відповідає за захист прав людини та робить процес її функціонування вільним від політичного впливу.

Комітет ВРУ з прав людини 24 травня на своєму засіданні розглянув питання про відповідність трьох кандидатур на посаду Уповноваженого – народного депутата Сергія Алєксєєва (від БПП), народної депутатки Людмили Денисової (від НФ) та адвоката Олександра Мамалиги (від Радикальної Партії) і зробив висновок про їх відповідність. Уже найближчим часом ці кандидатури можуть бути винесені на голосування до парламенту.

Українське законодавство не дає підстав вважати, що обрання Уповноваженого має здійснюватися за “партійними квотами”. Більше того, такий підхід суперечить одному із ключових принципів діяльності Омбудсмана – незалежності.

Реанімаційний Пакет Реформ підтримує позицію Європейської мережі національних інституцій з прав людини та українських правозахисників і наголошує, щообрання Омбудсмана із числа політиків є неприпустимим у демократичному суспільстві.

Враховуючи вагоме значення Омбудсмена для захисту прав людини у Україні, РПР також закликає народних депутатів не голосувати за політично заангажованих кандидатів, чиє обрання може суттєво знизити довіру до цієї інституції у суспільстві.