Середньозважений показник

October 10, 2009

Другого жовтня 2009 року Центральна виборча комісія ухвалила Постанову «Про Положення про середньозважений показник вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу в засобах масової інформації для проведення передвиборної агітації в період виборчого процесу з чергових виборів Президента України у 2009 – 2010 роках»,  № 142.

 

Положення ухвалене відповідно до вимог п.5 ст. 60 Закону України «Про вибори Президента України». Ця стаття вимагає від ЦВК, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та Держкомтелерадіо ухвалення спільного рішення про середньозважений показник, розрахований за останній квартал року, що передує року виборів

 

Відповідно до Положення ЦВК засоби масової інформації обчислюють середньозважений показник, використовуючи відомості за IV квартал 2008 року. Якщо ЗМІ зареєстровані післязакінчення IV кварталу 2008 року, то вони розраховують середньозважений показник на підставі відомостей за весь період з початку їх діяльності. Розмір середньозваженого показника таких ЗМІ не може перевищувати розмір середньозваженого показника вартості одиниці друкованої площі (ефірного часу) відповідно газети “Голос України”, Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України.

 

Слід зазначити, що Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення рішенням № 1891 від 23 вересня 2009 року взяла до відома, проте не надала погодження на  проект постанови ЦВК про середньозважений показник, аргументувавши це тим, що виконання вимог закону не є можливими (адже останній квартал року, що передує року виборів лише розпочався, а рішення має бути ухвалене не пізніше ніж за 97 днів до дня виборів – 11 жовтня 2009 року) і запропонувала звернутися до ЦВК та Верховної Ради України із пропозицією про необхідність термінового внесення змін до статті 60 вже згаданого Закону.

Адреса постанови ЦВК: http://www.cvk.gov.ua/pls/acts/getd?id=24266

Положення про середньозважений показник: http://www.cvk.gov.ua/pls/acts/getd?id=24267

Рішення Національної ради: http://nrada.gov.ua/documents/230909.rar