Соціальна реклама

July 21, 2008

 Двадцять першого липня 2008 року до Верховної Ради України було внесено «Проект Закону про доступ до публічної інформації» (законопроект №3002, н. д. Олена Кондратюк, фракція БЮТ; н. д. Ганна Герман, фракція Партії регіонів; н. д. Олег Зарубінський, фракція Блоку Литвина, н. д. Микола Баграєв, фракція БЮТ).

 Законопроект спрямований на вдосконалення правового регулювання відносин, що виникають у процесі замовлення, виготовлення та поширення соціальної реклами та регламентації рекламної діяльності політичних партій та громадських організацій поза межами виборчого процесу. Так, законопроектом пропонується надати громадським організаціям у випадку замовлення ними соціальної реклами право самостійно вирішувати питання щодо розміщення у рекламному повідомленні відповідного посилання на рекламодавця.

 Крім того, пропонується встановити обов’язок у соціальній рекламі, рекламодавцем якої є державний орган, наводити відповідне посилання на рекламодавця, а також оговорити, що соціальна реклама, яка розповсюджується на замовлення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, не повинна містити інформації, що сприяє формуванню і підтриманню обізнаності, інтересу до певної політичної партії, виборчого блоку, їх програм, угод, політичних заходів, які проводяться чи підтримуються ними, керівників або членів певної політичної партії, виборчого блоку.

 Натомість не вважатиметься соціальною рекламою інформація, яка спрямована на досягнення суспільно корисних цілей, популяризацію загальнолюдських цінностей і розповсюдження якої не має на меті отримання прибутку, якщо така інформація слугує цілям спонукання виборців голосувати за або проти певного суб’єкта виборчого процесу чи містить посилання на програму певної політичної партії, виборчого блоку, політичні заходи (діяльність), які проводяться чи підтримуються ними, керівників або членів певної політичної партії, виборчого блоку.

 Повний текст законопроекту:

 http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc34?id=&pf3511=33075&pf35401=125661