Стартувала XIV Міжнародна літня школа медіа права

July 9, 2018

9 липня у Києві розпочалася XIV Міжнародна літня школа медіа права – інтенсивний навчальний курс з медійного права для юристів. 22 учасники з 5 країн упродовж трьох тижнів здобуватимуть нові юридичні знання та обмінюватимуться власним правничим досвідом.

У вступному слові Аліна Правдиченко, керівник напрямку «Медіа право» Центру демократії та верховенства права, привітала учасників з початком цікавого та насиченого навчального періоду. Представники партнерських організацій та донорів відзначили, що рівень навчання в школі є дуже високим, і доведено це тим, що багато випускників і зараз працюють в ЦЕДЕМ та займаються міжнародними проектами.

Про створення Літньої школи учасникам розповів Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права. На запуск школи його надихнув досвід вивчення медіа права в Оксфордському університеті, адже в Україні ця ніша була вільна і практично не було спеціалістів у сфері медіа права.

Основне завдання навчальної програми – передати знання та практичні навички у сфері медійного права. Тож учасниками школи стали юристи, які консультують ЗМІ та журналістів, правозахисники і адвокати, експерти громадських організацій. Для них Літня школа є можливістю пройти навчальні курси, відсутні в університетській програмі підготовки юристів та поглибити свою підготовку.

Географія учасників також широка: у Школі навчаються правники з України, Білорусі, Казахстану, Вірменії, Молдови. 5 учасників – студенти, які у майбутньому планують працювати у медіасфері.

Навчання у Літній школі відбувається у форматі інтенсиву. З 9 по 27 липня учасники щоденно відвідуватимуть лекції, також заплановані практичні завдання.

Загалом програма Літньої школи включає питання забезпечення свободи слова та інформації (а також баланс між свободою слова і правовими обмеженнями), регулювання діяльності ЗМІ та журналістів, захисту честі, гідності і ділової репутації. Також заплановані лекції про Суспільне мовлення, проблеми приватності та захисту персональних даних, авторського права.

Навчання відбувається у форматі не лише лекцій, а й кейс-стаді: експерти спільно з учасниками розбирають резонансні медійні правові ситуації та проводять дискусії. Цей формат допомагає обмінятися досвідом – не лише із різних сфер, а й із різних країн

Окремо під час курсу вивчатимуть міжнародні та європейські стандарти медіа права, зокрема, Європейську конвенцію про захист прав людини, практику ЄСПЛ, систему захисту прав людини ООН. Як відзначили самі учасники під час знайомства, ці теми входять у топ їхніх очікувань від навчання.

Лекторами школи виступатимуть експерти Центру демократії та верховенства права, українських та міжнародних організацій. Зокрема, у перший тиждень заняття проведуть Олена Демченко, координаторка медіа проектів ГО “Детектор медіа”, Всеволод Речицький,  консультативний експерт Харківської правозахисної групи, доцент Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого, Андрєй Ріхтер, старший радник Бюро Представника з питань свободи ЗМІ ОБСЄ, Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права.

Як відзначають організатори, значення Літньої школи полягає не лише у навчанні, а й у неформальному спілкуванні. Учасники Школи проводять час разом, відвідують екскурсії та представляють свої країни. Це спілкування стає фундаментом для згуртування слухачів школи у дружню спільноту.

Проведення Літньої школи стало можливим завдяки підтримці американського народу, яка була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз.

Літня школа проводиться за підтримки Уряду Швеції.

Літня школа проводиться за підтримки проекту “Свобода медіа в Україні”, що впроваджується в межах спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу “Партнерство заради належного врядування”.