Стартував онлайн-курс з доступу від експертів ЦЕДЕМ

March 1, 2017

Як готувати запити та отримувати доступ до публічної інформації – відсьогодні цьому можна навчитися на безкоштовному онлайн-курсі «Доступ до публічної інформації: від А до Я». Його створили експерти Центру демократії та верховенства права Віта Володовська, Тетяна Олексіюк та Ігор Розкладай. Курс створено за підтримки проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні» у співпраці з Уповноваженим ВРУ з прав людини.

Курс лекцій опубліковано на веб-платформі Prometheus у вільному доступі. Серед їх тем – загальний огляд закону «Про доступ до публічної інформації», порядок подання запитів, режими доступу до інформації, оскарження порушень, тощо. Жодних часових рамок курс не має, а всі матеріали доступні постійно.

«Це базовий  курс: від історії виникнення закону і до конкретних справ. У лекціях ми намагалися дати максимум знань доступною мовою. Ми прагнемо охопити широку аудиторію: студентів, суддів, держслужбовців, активістів. Мета – навчити користуватися правом на доступ у щоденному житті. Окрім лекцій, ми також допомагатимемо слухачам у обговореннях”, – наголосила Тетяна Олексіюк, заступник директора ЦЕДЕМ.

Експерт відзначила, що ЦЕДЕМ приділяє увагу питанню доступу із моменту заснування організації і хоче поділитися досвідом, як відстоювати власну думку завдяки цьому інструменту. Так, громадяни можуть отримати інформацію про витрати бюджетних коштів та про власників земельних ділянок.

Такий формат навчання є актуальним і потрібним, адже після ухвалення закону про доступ виникла потреба навчити як громадян, так і чиновників ним користуватися, вважає Валерія Лутковська, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

«Цей закон – чудовий інструмент. Але громадяни не знають, як формулювати запити і в чому особливості доступу. А чиновники думають, що інформацію можна приховувати. Тож нам треба змінити ментальність держслужбовців. Однак неможливо об’їхати усі регіони з навчальними курсами. Онлайн-курс – це дуже потрібний крок у такій ситуації», – наголосила вона.

За словами омбудсмана, навчання доступу до інформації – важливий крок у боротьбі з корупцією. Адже без нього неможливо проводити якісні журналістські розслідування, а активістам важче стежити за роботою влади.

Мортен Енберг, голова офісу Ради Європи в Україні, привітав створення курсу та наголосив на його значенні для громадськості

«Це допоможе кожному громадянину, незалежно від статусу, відкрити двері державних органів. А посадовцям – правильно відповідати на запити. Курс лекцій від експертів ЦЕДЕМ буде цікавим для журналістів, правників, активістів», – відзначив він.

Також Мортен Енберг пропонує створити в Україні посаду інформаційного комісара, який буде працювати з питаннями доступу до публічної інформації.

За словами Івана Примаченка, засновника веб-платформи Prometheus, онлайн-курси – важливий формат для просування реформ.

«Приємно, що в Україні є такі сучасні формати поширення знань про реформи. Вони можуть забезпечити масовість і швидкість масштабування. Онлайн-курси не обмежені кордонами або відстанями і доступні кожному. Тому вони стають інструментом знань, і це гарна практика», – вважає Іван Примаченко.

За даними веб-платформи Prometheus, на курс зареєструвалося вже 2000 слухачів. А до кінця року кількість учасників може сягнути 10000 осіб.