«Стоп цензурі!» вимагає ліквідації Комісії суспільної моралі

February 4, 2015

Спільно із рухом “Стоп цензурі!” Інститут Медіа Права вимагає від парламенту ухвалення законопроекту № 1647 «Про внесення змін до Закону України “Про захист суспільної моралі” (щодо державного нагляду)», який передбачає ліквідацію Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі як державного органу.

 



 

Звернення до народних депутатів щодо підтримки законопроекту № 1647

 

Комісія з журналістської етики, Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка України, Незалежна асоціація телерадіомовників, Українська асоціація видавців періодичної преси, Інститут масової інформації, Асоціація медіа-юристів, Інститут медіа права, «Центр UA», «Європейська медіа платформа», ГО «Телекритика», рух «Стоп цензурі!» звертаються до народних депутатів України щодо підтримки законопроекту № 1647 «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду)», який передбачає ліквідацію Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі як державного органу.

 

Відповідно до законодавства України державний контроль у сфері захисту суспільної моралі здійснюють дев’ять державних органів, які мають встановлені Конституцією і законами України повноваження. Натомість Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі (НЕК) не має повноважень ані експертної установи, яка могла б надавати цим державним органам юридично значимі висновки, ані правоохоронного органу, який міг би проводити розслідування у разі встановлення порушень.

 

Учасники НЕКу є громадськими діячами, які, на наше переконання, мають діяти на тих же підставах, що й решта громадських об’єднань. Законопроектом № 1647 передбачається здійснення громадського контролю у сфері захисту суспільної моралі, який покладається на творчі спілки у галузі культури, мистецтв, журналістики, інші громадські об’єднання. Ми переконані, що ухвалення зазначеного законопроекту є застосуванням конституційного принципу рівності всіх громадських об’єднань, припинення існування державного органу цензури, запобігання необґрунтованого витрачання коштів державного бюджету.

 

Аналіз рішень та результатів діяльності НЕКу, свідчить, що за більш як 10 років своєї діяльності НЕК не досяг мети свого створення, натомість ми постійно стикаємося зі спробами обмежити свободу вираження на підставі надуманих висновків, не оприлюднених всупереч законодавству рішень. Але за ці роки державою вже витрачено від 50 до 90 млн грн на утримання цього органу. Ці кошти держава витратила на заборони мультфільмів, сертифікати щасливої родини, визнання Тараса Шевченка національним символом України. Може, вже досить?

 

Звертаємося до фракцій коаліції: законопроект № 1647 є виконанням Коаліційної угоди!

 

Звертаємося до фракцій, які не входять до коаліції: законопроект № 1647 є виконанням указу Президента від 2010 року!

 

Звертаємося до позафракційних депутатів: законопроект № 1647 дозволяє громадським організаціям безпосередньо, без дозволу Кабміну, здійснювати контроль за захистом інтересів дітей!

 

Підтримка законопроекту № 1647 є приведенням законодавства у відповідність до Конституції України, виконанням рекомендацій Ради Європи, розширенням можливостей для контролю громадськості за питаннями суспільної моралі.


 

Комісія з журналістської етики

Національна спілка журналістів України

Незалежна медіа-профспілка України

Незалежна асоціація телерадіомовників

Українська асоціація видавців періодичної преси

Інститут масової інформації

Асоціація медіа-юристів

Інститут медіа права

«Центр UA»

«Європейська медіа платформа»

ГО «Телекритика»

Рух «Стоп цензурі!»