«Стоп цензурі!» – журналісти об’єднуються для протистояння тиску із боку влади

May 22, 2010
Двадцять першого травня 2010 року у приміщенні Національного університету «Києво-Могилянська Академія» відбулася дискусія «Медіадіагноз – 2010: вірус цензури». У заході взяли участь близько 200 осіб, серед яких були авторитетні журналісти, телеведучі, головні редактори найвпливовіших ЗМІ України, топ-менеджери, медіавласники та медіаексперти.

Під час зустрічі було оголошено про заснування громадського руху «Стоп цензурі!». До основних напрямків діяльності руху належать захист професійних, трудових та громадянських прав всіх членів руху; протистояння будь-яким спробам запровадження цензури в українських ЗМІ, попередження всіх спроб перешкоджання законній діяльності журналістів, тиску на журналістів з метою примусу їх до самоцензури; проведення масштабної довгострокової публічної кампанії проти цензури та перешкоджання професійній діяльності журналістів із залученням найширшого кола громадських організації та громадських активістів з України та світу; моніторинг ситуації з дотримання професійних стандартів у теленовинах всіх провідних телеканалів країни, оперативне оприлюднення фактів замовчування та маніпуляції важливих для суспільства тем та фактів; сприяння розвитку саморегуляції медійної галузі.

Ці напрямки діяльності руху були відображені у заяві «Стоп цензурі!», ухваленій під час засідання. У заяві також окреслені причини створення руху та визначені вимоги його учасників, адресовані органам влади та власникам ЗМІ. Заява «Стоп цензурі!» відкрита до підписання і станом на 22 квітня 2010 року до неї приєдналися 230 охочих. Повний текст заяви та інформація щодо приєднання – тут.

За результатами зустрічі також було обрано координаційну раду руху. До неї увійшли 27 представників провідних українських ЗМІ та експертних організацій. Одним із членів координаційної ради є Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права. Із повним складом координаційної ради ви можете ознайомитися тут.

За матеріалами «Телекритики».