Суд частково задовольнив позов щодо доступу до інформації про архітектурну пам’ятку

March 18, 2013

Тринадцятого березня 2013 року Окружний адміністративний суд міста Києва виніс рішення за результатами розгляду позовної заяви громадської активістки Катерини Цибенко до Головного управління охорони культурної спадщини київської міської державної адміністрації.

Шостого листопада 2012 року пані Цибенко подала запити до Міністерства культури України та Головного управління охорони культурної спадщини при КМДА про надання копії охоронного договору пам’ятки культурної спадщини «Будинок прибутковий», яка знаходиться за адресою вулиця Ярославів Вал, 1 у Києві. Крім того пані Цибенко запитала, чи мали місце порушення порушення цього договору, а якщо так, то чи виявлені порушники і які заходи впливу до них застосовані.

Кияни знають цей будинок, як «Будинок барона», він знаходиться в історичному центрі Києва, неподалік від Національного заповідника «Софія Київська». Активістів давно турбує невизначеність долі цієї архітектурної пам’ятки, адже декілька років будинок чекає реставрації і достовірної інформації щодо власника цього будинку у громадського загалу немає. В той же час, Закон України «Про доступ до публічної інформації» гарантує кожному право вільно отримувати інформацію про розпорядження державним і комунальним майном. Імена осіб, які отримали таке майно, теж повинні бути відкритими – так вказано у Законі.

Однак Головне управління охорони культурної спадщини відмовило Катерині Цибенко у наданні копії договору з міркувань захисту приватного життя особи – сторони охоронного договору, а щодо порушення договору та санкцій до порушників орган влади спадщини не надав жодної відповіді.

Катерина Цибенко (за підтримки Фонду захисту права на доступ до інформації), звернулася до суду, оскаржуючи незаконну відмову у наданні документів та відомостей. Невдовзі суд виніс рішення, яким частково задовольнив вимоги позивачки. Ненадання інформації про порушення умов договору суд визнав неправомірним і зобов’язав орган влади надати відповідь. Натомість ненадання копії охоронного договору суд визнав обґрунтованим і законним. Тим не менше, пані Цибенко та її правозахисник пані Євгенія Закревська мають намір оскаржити рішення до суду апеляційної інстанції, адже закон прямо дозволяє отримувати документи щодо розпорядження державним і комунальним майном, включаючи імена осіб, що його здійснюють.