Суд остаточно відмовив Сергію Лещенку в отриманні конституційного подання народних депутатів

July 3, 2013

Тридцятого травня 2013 року Вищий адміністративній суд України виніс рішення у справі за позовом журналіста Сергія Лещенка до Конституційного Суду України.

Предметом позову було оскарження відмови Конституційного Суду України надати журналісту копію конституційного подання 51 народного депутата України, який надійшов на адресу Секретаріату Конституційного Суду України 16 жовтня 2012 року щодо перевірки Закону України «Про засади мовної політики» на відповідність Конституції України.

Суд першої інстанції постановив, що текст конституційного подання містить службову інформацію та персональні дані громадян, і на підставі цього відмовив у задоволенні позову.

Проте Київський апеляційний адміністративний суд апеляційну скаргу Сергія Лещенка задовольнив і визнав незаконним віднесення запитуваного конституційного подання до інформації з обмеженим доступом.

Представник Конституційного Суду України Гребінник Ю. не погодився із рішенням суду апеляційної інстанції і подав касаційну скаргу на нього. Вищий адміністративній суд України ухвалив рішення, відмовивши Сергію Лещенку у задоволенні позивних вимог щодо визнання протиправними дій Конституційного Суду України. У своєму рішенні Вищий адміністративній суд України посилався на те, що журналіст не є учасником конституційного провадження, а відомості щодо конституційних подань та конституційних звернень на всіх стадіях конституційного провадження, які передують прийняттю рішень, віднесені до службової інформації, доступ до якої обмежено.