Суд розглядає підтриману Фондом справу про якість медичних препаратів

December 22, 2016

Ще у грудні 2015 року юристи Фонду захисту права на інформацію подали позов у справі про відмову надати на запит громадської організації інформацію про безпечність кількох лікарських засобів.

У цій справі запитувач, громадська організація «Союз споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення», звернувся з інформаційним запитом до Міністерства охорони здоров’я України та Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я, в якому просив надати йому: 

  • експертні висновки, реєстраційні та перереєстраційні матеріали профільних комісій та консультативно експертних груп, в яких проходила експертиза реєстраційних матеріалів лікарських засобів, вказаних запитувачем;
  • розширені витяги з протоколів засідань Науково-експертної ради стосовно вищезазначених лікарських засобів та висновки щодо ефективності, безпеки та якості лікарських засобів;
  • доказову базу механізму дії вищезазначених препаратів.

Проте, у відповідь запитувач отримав відмову з поясненням, що інформація, яка міститься в заяві про державну реєстрацію лікарського засобу та додатках до неї відповідно до Закону України «Про лікарські засоби» та підзаконних нормативних актів Міністерства охорони здоров’я України підлягає державній охороні від розголошення та недобросовісного комерційного використання. Більше того, розпорядник у своїй відповіді також наголошував на тому, що така інформація не є публічною.

Тому, не отримавши інформацію, члени громадської організації звернулись за допомогою Фонду. З огляду на великий суспільний інтерес до інформації про якість медичних препаратів цю справу було підтримано Фондом та забезпечено судовий супровід.

Ще у березні 2016 року суд по цій справі відкрив скорочене провадження. Проте, на сьогодні остаточного рішення у справі суд ще не виніс.